Kako je vraćen mural Nebojši Glogovcu

Novi mural Nebojše Glogovca u Užicu

Čuvenu repliku: “Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izadeš na teren kada je najteže i pobediš!”, izgovorio je Nebojša Glogovac u filmu “Nebeska udica” reditelja i kolege Ljubiše Samardžića, i tako nadahnuo generacije mladih ljudi. Obojice više nema, kao ni umetnika Bobana Lazića, kome je mural sa likom Glogovca u Užicu bio poslednje delo. Početkom jula ove godine, nestao je i užički mural. Najpre su ga još nepoznati ljudi oštetili, a onda je vlasnik zgrade na kojem je naslikan, dozvolio da se postavi reklamni pano preko celog umetničkog dela. Prekrivena je i rečenica iz filma, napisana uz lik slavnog glumca.

Odgovor većeg dela javnosti bila je ljutnja, bes i tuga što nam “ništa nije sveto”. Kulminirao je protestnim pismom glumca Vojislava Brajovića, predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije, gradonačelniku i vlastima Užica povodom, kako je naveo, “sramnog čina skrnavljenja murala koji su Užicani posvetili jednom od najznačajnijih pozorišnih i filmskih glumaca koje je ova zemlja imala”. Brajović je zatražio da se počinioci kazne, a mural vrati. – Prva reakcija na to što je oskravljen mural sa Nebojšinim likom mi je: “Šta je to sa nama, ljudi?” – rekao je tada poznati glumac.

Umetnice Sara Obradović i Tijana Lazić

Vlasti u Užicu su obećale da će pronaći mesto za novi mural. Obećanje su ispunile dve mlade umetnice, Sara Obradović i Tijana Lazić, tako da se na drugom mestu, u Ulici Dimitrija Tucovića, ponovo može videti lik Nebojše Glogovca, sa istom porukom o tome kako se pobeđuje kada je najteže. Na Instagram profilu posvećenom preminulom umetniku nisu zaboravili raniji vandalizam, pa uz sliku novog murala stoji potpis: “Sećanje na mural iz Ulice Momčila Tešića”.

Ovom prilikom, podsećamo na reči Vojislava Brajovića koji je, posle uništenja užičkog murala, citirao španskog pesnika Federika Garsiju Lorku, da “narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru”. – I ulogama i svojom recju u javnosti, Nebojša Glogovac je bio otelotvorenje ovih Lorkinih reči, a svi mi smo dužni da za generacije onih koji ce doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja. Užice to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku Nagrade Dobricin prsten za životno delo i dvostrukom dobitniku nagrade Ardalion Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu – zaključio je Brajović u protestnom pismu. Glogovac je u međuvremenu dobio mural i u Kraljevu, pošto su članovi pozorišne trupe “Grupa Grupa” oslikali zid u jednom gradskom dvorištu, koje koriste kao pozornicu za predstave.

Mural u Kraljevu

Autor: Milica Đorđević

Fotografije: Instagram, Facebook