Kao iz bajke: 5 ideja o putovanjima zasnovanim na Diznijevim crtaćima

 
Krećemo fenomenalnim putem, stopama princeza i gledamo celog meseca crtane filmove na Disney kanalu.

Vreme u karantinu odlična je prilika da razmislite o sledećem putovanju koje će se dugo pamtiti. Nudimo inspiraciju iz crtanih filmova i pratimo Diznijeve princeze. Evo pet zanimljivih destinacija.

Mon Sen Mišel i druga ostrva slična Kraljevini Rapunzel

Kada pogledamo slike ostrva Mon Sen Mišel u Normandiji, čovek se odmah priseća čarobnog kraljevstva u kojem živi princeza Rapunzel. Smeštena na litici visoke 80 metara, drevna opatija je na prvi pogled impresivna. Ostrvo okruženo prostranim morskim otvorenim prostorima povezano je s kopnom branom od dva kilometra. Ovde možete doći ne samo uz obilazak grada, već i odsesti na stenovitom ostrvu u jednom od mnogih hotela.

Alternativna verzija dvorca Rapunzel nalazi se u Crnoj Gori, gde je luksuzno polu-zatvoreno letovalište Sveti Stefan. Kao i u srednjem veku, stići ovde neće biti lako – ali poenta više nije u neupadljivoj tvrđavi. Ostrvo možete istraživati iznutra samo ako imate rezervaciju u nekom od lokalnih hotela ili ako ste član organizovane izletničke grupe.

“Kuća sedam patuljaka” u Sankt Peterburgu i Altaju

Ponekad bismo svi mogli uzeti primer Snežane, koja je pobegla od nagomilanih problema i promenila užurban ritam velikog kraljevstva u odmereni život u prirodi. Pronaći svoju spasilačku “kuću sedam patuljaka” – malu, udobnu, izolovanu od ostatka sveta, sada uopšte nije teško. Nudimo izbor dve opcije. Prvo odredište je Lenjingradska oblast, selo Iagodnoie. Ovde možete unajmiti predivan dvospratni dom Šantija sa panoramskim prozorima usred četinarske šume. Unutar svake kuće (ima ih ukupno sedam) nalazi se sve za ugodan boravak. Leti možete iznajmiti bicikl, a zimi isprobati skijaško trčanje.

Krećemo na istok i nalazimo se u glamuroznom parku Čepoš na Altaju. Nema asfaltnih staza, savršenih travnjaka i buke s autoputa. Samo planine, borova šuma i obala azurne reke Katun. Odlično mesto za kompletan odmor.

Podvodni svet Arijel na olupini

Za ljubitelje morskih putovanja i ronjenja ovo je sjajna prilika da se osećaju kao prava Mala sirena. Gde da idemo da pogledamo biserne školjke i zadivimo se veličanstvom dubokog mora? Idemo na Kipar. Zaronite u zaliv Larnaka, naići ćete na potopljeni kraljevski brod. U stvari, njegovo kraljevsko ime je samo „Zenobia“, u čast kraljice Palmire. Švedski teretni trajekt koji je potonuo pre 40 godina. Ipak, ovo je jedna od najpopularnijih podvodnih atrakcija među roniocima širom sveta, koja se zbog ogromne veličine naziva i mediteranski Titanik (dužina je 172 metra). Uzmite instruktora i idite na istraživanje palube, korita i ostalih unutrašnjih prostora.

Još jedno popularno područje za ronjenje su Maldivi. Čak i ako nikada niste ronili, ovde ćete želeti da istražite podvodno kraljevstvo, nastanjeno ogromnim kornjačama, hobotnicama, raznobojnim koralima i ribama.

Ledeni dvorac Else u Švedskoj i Kanadi

Inspirisani istorijom sestara Ane i Else, krećemo u kanadski grad Kvebek, gde možete rezervisati sobu u ledenom hotelu. Tamo su filmaši krenuli na projekat animacije Frozen kako bi proučili kako se zraci svetlosti reflektuju, a zatim stvorili Ledenu palatu Elsa.

Bliža opcija je Ice Hotel u Švedskoj. Svake godine dizajneri i lokalne zanatlije čekaju početak hladnog vremena da bi započeli izgradnju soba u potpunosti izrezbarenih od leda ispočetka. Ne morate da se smrzavate – gosti će naći specijalnu odeću i vreće za spavanje koje koriste istraživači, jer se temperatura u sobama ne diže iznad nule. Postoje ledeni kafići, kao i kapele u kojima možete čak i da se venčate ako želite.

Džez vikend u duhu princeze Tiane


Muzički festivali često otvaraju zanimljive rute za nezaboravna putovanja. Dakle, najveći džez festival na planeti vodi nas u Nju Orleans – mesto gde se odvijaju događaji animiranog mjuzikla „Princeza i žaba“, rodno mesto Luisa Armstronga i kolevka džeza. Treba napomenuti da ovo nije samo važan muzički događaj globalne razmere. Ovo je veliko slavlje lokalne kulture, koje traje 10 dana.  Trkačka staza u Nju Orleansu, gde se održava festival, postaje ogroman sajam pod nazivom „Louisiana Heritage“, gde možete upoznati lokalne tradicije, rad zanatlija i ponovo otkriti američku hranu i probati specijalitete.

foto:elleru