Koja je tajna uspeha najtraženije zvezde današnjice, Zendeje?

Zendeja je verovatno jedna od najtraženijih zvezda mlađe generacije danas. Ima je, doslovno, svuda. U filmskom ostvarenju koje pretenduje da bude jedno od najvećih ove godine (Dina 2). U misterioznom filmu “Rivali”, punom seksualne tenzije. Na crvenim tepisima svih događaja širom sveta, u odevnim kombinacijama koje su lišene svakog klišea. Sprema nam i treću sezonu “Euforije”. Bivša Dizni zvezda, stasala pred našim očima, od devojke koja je imala potencijala i za muziku (i nekoliko zaraznih hitova) do ozbiljne producentkinje u filmskoj industriji. U čemu je njena tajna?

Prizemna i mila

Morali ste da odgledate bar jedan Zendejin intervju u poslednjih nekoliko meseci, a ako jeste, možda ste uspeli da dokučite zašto je sada ima svuda. Uz talenat i harizmu, nekad je bitno da budete i prizemni, a ona to jeste.

Zendeja je definicija underdoga: činilo nam se da se držala po strani, mirna i staložena, a zapravo je sve vreme radila na sebi. Njena transformacija u nešto sasvim novo započela je sa 22 godine, kada je rekla zbogom lepršavim Dizni pesmicama i serijama, okrenuvši život — i svoj imidž za 180 stepeni. Prihvatila je složenu ulogu Ru Benet, tinejdžerke u konstantnoj borbi sa zavisnošću, u seriji “Euforija” koja je HBO-u donela talas novih pretplatnika, a Zendaji nešto što nije do tada imala: oštrinu i ozbiljnost. Uloga joj je bila prekretnica na više frontova: postavila je rekord tako što je bila najmlađa glumica koja je za najbolju žensku ulogu u seriji dobila nagradu “Emi”. Uspela je da na ekrane autentično prenese mladalački bunt, snagu, glupost i bes. Uloga Ru I ceo koncept “Euforije” izazvao je oprečne komentare u javnosti. Dok su mnogi mislili da serija veliča droge, Zendeja, a i oni koji su seriju gledali, shvatili su da je višeslojna.

A kao da nije dovoljno teško snimati scene u kojima se neko bori sa unutrašnjim demonima, psihičkim i fizičkim bolom, kod Zendeje one imaju dodatnu težinu — empata je, što je čini boljom glumicom, ali i onom koja teže podnosi neke stvari. „Razlog zbog koga sam glumica je taj što sam veoma empatična i često na sebe preuzimam bol drugih ljudi, tuđe stresove, strahove i anksioznosti — uz one koje gajim sama u sebi,” rekla je ona, komentarišući jednu od najtežih scena u “Euforiji”, gde Ru doživljava nervni slom. “Upravo mi je ta scena omogućila da se oslobodim svega onoga što sam u sebi nosila.” I dok drugi često rukom odmahuju na ugrožene, one koji su možda sami krivi za krst koji nose, mlada umetnica je tu da im pruži ruku i podršku. Ru je više od mlade zavisnice — ona je krik mladih koji nemaju kome da se obrate, onih mladih kojima je pomoć najpotrebnija u godinama kada se formiraju, a ona im serijom šalje zagrljaj, ljubav, podršku.

Voli da se takmiči sa sobom

Tvorac serije “Euforija” Sem Levinson kaže da je Zendeja izuzetno takmičarski nastrojena i da je sama sebi najveća konkurencija. Baš zato uvek raste kao umetnik — nikada nije zadovoljna sobom. Možda je zato napustila muzičku industriju, gde je 2013. izdala debi album i nekoliko singlova. Nije imala velike nastupe, ali jeste 2022. nastupila na festivalu “Koačela” gde je izvela nekoliko pesama koje su se našli u seriji “Euforija”. Prvi put je imala tremu, a od aplauza i vriske publike nije mogla da čuje sebe. Sve je to stavila po strani i shvatila da, čak i da sve ne bude savršeno, prevazišla je strah. “Uživala si sa hiljadama ljudi, koji su ti preneli energiju i ljubav, to je dovoljno”, tešila je pobednički sebe nakon nastupa.

Modni izraz kao znak moći

Poput uloge koja joj je donela “Emi” i Zendeja ima više slojeva. Ako ste i dalje među bumerima koji koriste Google, pa tamo ukucate ključnu reč “Zendeja”, više od polovine tekstova počeće rečima “pogledajte šta je Zendeja nosila”. A iza nje stoji ceo kreativni tim, na čijem je čelu penzionisani stilista Lo Rouč. U više navrata je objašnjavao koliko joj je zahvalan jer mu je “dala šansu” i da je ona kao deo njegove porodice, a i ona je podjednako srećna što ga ima kraj sebe. Njen modni izraz znak je moći – crveni tepih nije isti ako ona nije na njemu, jer su tada sve oči uprte u nju. Već 13 godina rade zajedno, a na samom početku, nijedan veliki brend nije želeo da veruje u nju i pruži joj mogućnost da njihovu kreaciju ponese, otkrio je Rouč. Zato su bili primorani da se snalaze na raznorazne načine, te je često nosila polovnu garderobu iz njegove vintidž prodavnice u Čikagu. “Počeli smo da biramo vintidž komade iz nužde, jer na početku niko nije želeo da joj pozajmi odeću. Ja sam imao radnju vintidž garderobe, pa je mnogo toga što je na početku nosila bilo iz prodavnice ili polovno,” ispričao je svojevremeno.

Zato ne čudi što je vintidž postao njen zaštitni znak. Gotovo da nema modne kombinacije koju nije ponela, a da nije odala počast skromnim počecima — šminkom, nekim komadom ili na kraju — metaforom. Tako se može shvatiti i njeno pojavljivanje na londonskoj premijeri filma “Dina 2”. Lo Rouč je od nje uspeo da napravi potpunog robota, odenuvši je u kreaciju iz kolekcije Tjerija Muglera iz 1995. godine. Nije čudno da poznate ličnost iz Holivuda iskopaju arhivske primerke i predstave ih svetu – narod je poludeo kada se Kim Kardashian uvukla u kultnu haljinu Merilin Monro, do te mere da su posle kružile glasine da ju je raščupala i uništila jer je na oko vidljivo da njih dve ne izgledaju isto. Zbog toga je Zendejin moćni momenat još jači: iako je ovaj Mulgerov robot bio deo kolekcije, nikada nije doživeo veliko interesovanje poznatih ličnosti, te nikome nije jasno gde ga je umetnica iskopala. Njen izgled je impresionirao i one koji uopšte nisu zainteresovani za istoriju mode. Ova fotografija nije samo preplavila internet i naslovne strane širom sveta: svi su bili složni u jednom — Zendeja je odnela pobedu u nezvaničnom takmičenju za najbolje odevenu ličnost na crvenom tepihu. Teško da će je neko ove godine nadmašiti — ni ona sama to neće uspeti još dugo.

Konačno — dominacija

Uprkos svemu, sve do ove godine Zendeja nije vladala bioskopskim platnom na način na koji je uspela da ovlada televizijom i strimingom. Da, gledali smo je kao deo “Spajdermen” sage sa Tomom Holandom, inače njenim partnerom, a potom i dva dela sci-fi sage “Dina”. Ali, njeno vreme tek dolazi: ekranom će zagospodariti u filmu “Rivali” (“Challengers) italijanskog reditelja Luke Gvadanjina, koji u aprilu kreće sa emitovanjem. Već u prvom trejleru za priču o teniskom čudu, jasnom nam je da će ovo biti triler nabijen seksualnom tenzijom. Njen lik, Taši, teniski je fenomen poput Serene Vilijams, a nakon povrede primorana je da postane trener. Potom ulazi u ljubavni trougao sa dva tenisera. Iako je ovo film o tenisu, više je o posledicama koje sa sobom donose globalni neuspesni, uz prizvuke blage erotike, po čemu je italijanski reditelj, zaslužan za film “Skrivena ljubav” (Call Me by Your Name). Zendeja ne smatra da je nužno da bude obnažena na ekranu, da bi uspela da prenese emociju koju reditelj želi i u tome je njena čar. “Postoje stvari koje su poput hemije, ne možete ih uvek reći, ali ih osećate, iznesete. To je nešto po čemu je specifičan Luka. Ima oko za sve ono što nije ispisano u scenariju, ali ga on prikaže”, izjavila je nedavno.

Ovim filmom će Zendeja konačno izaći iz senke tinejdžerskog ludila i zaista uz svoje ime staviti još jednu reč, kao sinonim — dominacija.

Piše: Petar Živković

foto: Profimedia