Nikad pre viđen portret princeze Dajane

Fotografija će biti izložena u bivšem domu princeze – Kesingtonskoj palati.

Upečatljiv crno-beli portret princeze Dajane, koji je napravio poznati fotograf Dejvid Bejli kasnih 80-ih, biće deo nove izložbe fotografija britanske kraljevske porodice. Na slici je prikazana Dajana, koja je umrla 1997. godine, kako izgleda “uzdržano, stoički i skreće pogled od posmatrača u stranu”, kažu kustosi Historic Royal Palace-a.

Dajana je pozirala za fotografiju 1988, kada je imala oko 27 godina. Iako ju je naručila Nacionalna galerija portreta, Bejli je zadržao portret za svoju arhivu, te nikada ranije nije viđena u javnosti. „Za mene je to najmoćniji portret ove vrste“, kaže kustos Klaudija Akot Vilijams.

Lejdi Di je rekla da je odabrala je Bejlija za svoj portret zbog njegovog „hrabrog minimalizma“, kao i da je to bio deo njene želje da uspostavi nov fotografski identitet za sebe.

Izložba Kensingtonske palate “Life Through a Royal Lens” predstavljena je u sredu i biće otvorena za javnost 4. marta.

“Ovi portreti omogućuju kraljevskoj porodici da ponudi fascinantan uvid u svoj život i delo, transformišući kraljevski imidž i stvarajući odnos bez presedana između krune i podanika. Kroz našu novu izložbu u Kensingtonskoj palati “Life Through a Royal Lens”, radujemo se da prikažemo našim posetiocima svet kraljevske fotografije, gde će moći da istraže istoriju koja se krije iza tih legendarnih slika moderne monarhije kakvu danas poznajemo”, zaključila je Klaudija.

Foto: Profimedia

Priredila: T.Mišović