Novi trudnički stil slavnih dama poručuje: Biti majka nije “drugo stanje”!   

Drski trudnički stil slavne pevačice Rijane nije samo moderan, on je revolucionaran, tvrde stručnjaci.

Kad god žena počne da se brine o svom detetu u javnosti, da priča o bolnim bradavicama, ili, daleko bilo, da pominje pumpu za grudi, dobar deo njene okoline će se uznemiriti. Zato majke, milenijalke, a naročito one iz generacije Z, nisu mogle biti više oduševljene kada su videle da pop zvezda Rijana nema nikakvih problema sa tim da ponosno slavi i lepotu i stvarnost dojenja. Ona je putem Instagrama nedavno lansirala kolekciju grudnjaka za dojenje za svoj brend Savage x Fenty, oblikujući kampanju dok je dojila svog 14-mesečnog sina pod imenom Rza. Za sve majke koji doje svoje bebe, to je bio ogroman znak solidarnosti. Većina žena je dobro svesna prednosti dojenja u prvoj godini bebinog života, s tim da se pojavljuju i medicinske studije o produženom dojenju deteta. One nisu medijski podržane, jer su novorođenčad na većini slika dojenja koje vidimo u medijima. Kada je to starije dete, često je povezano sa šokantnim naslovom.

Rijana je ove godine utrla put novoj vrsti mode za trudnice svojim smelim izgledom. Sada ona pokazuje da ni moda posle porođaja nije nešto čega se treba stideti. Seriju novih grudnjaka za trudnice dizajnirala je sama, kako bi se omogućio lak pristup i potpuna podrška. Grudnjak za trudnice koji je praktičan, udoban i seksi? Zvuči kao zakasneli aksesoar u svetu ženske odeće. Rijana je već bila hvaljena zbog redefinisanja mode za trudnice, jer je tokom prve trudnoće prošle godine lansirala kratke majice, pantalone niskog rasta i donji veš. Dakle, nakon što je pevačica/biznis mogul/modna ikona pokazala svoju bebu na poluvremenu Super Boula, fanovi su brzo podelili svoje uzbuđenje putem mreža – ne samo zbog njene rastuće porodice, već i zbog buduće odeće. Svoj trudnički stil ona je opisala kao “buntovni”. Rekla je da je izazvala sebe da bude kreativna i da nije želela da kupuje odeću za trudnice ili da radi “šta god mi je društvo ranije reklo”. – Nadam se da smo uspeli da redefinišemo ono što se smatra “pristojnim” za trudnice. Moje telo trenutno radi neverovatne stvari i neću se zbog toga stideti. Ovo vreme bi trebalo da bude slavlje. Zašto bih krila svoju trudnoću? – rekla je prošlog proleća. I njena druga trudnoća je počela slično, s obzirom na to da ju je najavila u potpuno crvenom pilotskom odelu, dok se ljuljala na staklenoj platformi visoko u vazduhu. Uticaj Rijane kao „izvršnog i vizuelnog mozga“ čini njen stil trudnoće „uticajnim i vrednim diskusije“, rekla je Solanž Frenklin, stilista i modni konsultant. – Njen bezobrazni stil je uzlet prema svetu koji kaže “pogledajte me, pogledajte nas”, a stvoriti izgled pod vašim sopstvenim uslovima je moćno i uzbudljivo – dodala je ona.

Ipak, Rijana nije prva poznata ličnost koja je pokazala svoju trudnoću, niti je jedina trudna osoba koja je nosila mrežasti top. Ali ona ima ogromnu platformu, a stručnjaci za dizajn i istoričari mode kažu da je ono što ona radi izuzetno značajno: time što izaziva tradicionalnu ideju društva da trudnice treba da se oblače ili izgledaju na određeni način, ona pokreće razgovor o njihovoj ulozi i pravima, zagovarajući suštinske promene.

Odeća za trudnice kakvu poznajemo postoji tek od 19. veka. Odeća je napravljena tako da bude prilagodljiva, kako se veličina žene menja. U tom veku je došlo i do komercijalizacije mode i pojave različite odeće za trudnice, ali i „moralizacije“ oko trudnoće kao nečega što treba sakriti, a ne slaviti.

– Kako ulazimo u 20. vek, pronalazak materijala poput likre, spandeksa, elastana omogućava specifičnije vrste rastegljive odeće za trudnice, i one više otkrivaju figuru od uobičajene svakodnevne mode.

Danas, većina modernih odeća za trudnice pruža udobnost – kaže  Serena Dajer, istoričarka dizajna sa Univerziteta De Montfor u Engleskoj. Naravno, nema ničeg lošeg da se držite rastegljive odeće tokom trudnoće, ali bi trebalo da postoji više opcija za trudnice koje žele da pokažu svoj identitet kroz modu – a to ide ruku pod ruku sa kulturnim prihvatanjem. Dotle još nismo stigli, ali smo sve bliže jer su zvezde poput Bijonse i Rijane osporile pretpostavku da trudnice moraju da se oblače skromno. – Vidimo sve više žena koje žele da slave svoje promenljivo telo, da ga pokažu i da se ne osećaju kao da moraju da se prikriju ili promene samo zato što prolaze kroz ovaj proces – ističe Serena Dajer.

U skorije vreme, Bijonse je razbila internet 2017. svojom objavom o trudnoći na Instagramu, a Rijana je objavila svoje vesti Fotografisanjem pet godina kasnije. Ono što Rijana radi sa svojom garderobom nije novo, ali je na nivou kojem mnoge “obične” ličnosti ne mogu da pristupe. Stručnjaci se slažu da nije poenta da sve trudnice treba da nose crvene bodije ili da teže da se oblače kao Rijana (koja je jedna od najbogatijih žena na svetu). Trudnice – i svi ljudi, ako ćemo pravo – treba da se osećaju prijatno radeći sve što je ispravno za njihova tela. – Bilo da smo trudni ili ne, da li smo se ugojili ili smršali ili imali operaciju ili šta god da je – naša tela se menjaju, i i imamo priliku da se izrazimo kroz ono čime ukrašavamo tela – kaže Gabrijela Nelson, članica kolektiva Designing Motherhood koja radi u oblasti zdravlja majki. – Zato želim da ljudi tu pouku izvuku iz onoga što je Rijana uradila: samo budi ono što si. Radi ono što želiš, napravi sopstveni stil i zabavljaj se s tim – zaključuje Gabrijela Nelson. 

NA RAMENIMA PRETHODNICA

Rijana nije jedina osoba koja je osporila normu. Ona zapravo stoji na  ramenima prethodnica koje su se borile da svoju trudnoću učine vidljivijom, kaže Mišel Milar Fišer, kustos u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu i koautor knjige “Dizajniranje majčinstva”. Dvadeseti vek je doživeo nekoliko ključnih trenutaka u porodiljskoj modi, objašnjava ona. Godine 1952, slavna Lusil Bol je ubedila producente svoje emisije “Ja volim Lusi” da joj dozvole da nastavi da glumi tokom trudnoće. Koristila je modu za trudnice, pre svega široku košulju, i tako postala je prva trudna osoba koju je videla velika TV publika. Godine 1988, pevačica Nene Čeri nastupila je u BBC-jevoj  muzičkoj emisiji Top of The Pops dok je bila u osmom mesecu trudnoće. I tada su je pitali: “Hoćeš li povrediti bebu? Da li je ovo briga za tebe?”, a ona je kratko rekla: “Nisam bolesna. Samo sam trudna. Prebolite to”. Tri godine kasnije, trudna Demi Mur je pozirala gola za naslovnicu časopisa Vaniti Fair, što se smatra jednom od najpoznatijih i u to vreme najkontroverznijih fotografija fotografkinje Eni Libovic.

Foto: Profimedia

Tekst: Milica Đorđević