On će postati prvi trilijarder na planeti

Elon Musk, najbogatija osoba na svetu, sa bogatstvom procenjenim na 241 milijardu dolara, mogao bi da postane prvi trilioner, predviđa investiciona banka.

Analitičari kompanije Morgan Stanley prognoziraju da bi Musk, koji je većinu svog bogatstva zaradio u kompaniji za proizvodnju električnih automobila Tesla, mogao zaraditi mnogo više novca od svog tek započetog biznisa pod nazivom “SpaceX”, koji se zasniva na istraživanja svemira.

„Više klijenata reklo nam je da će Elon Musk postati prvi trilioner … to neće biti zbog Tesle. Drugi su rekli da bi SpaceX na kraju mogla biti najcenjenija kompanija na svetu”, izjavio je analitičar Adam Jones.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @elonmusk

“Svemirske rakete za višekratnu upotrebu koje mogu odvesti ljude i teret na Mesec i Mars imaju potencijal da promene očekivanja investitora u svemirskoj industriji. Kao što je jedan klijent rekao: pričati o svemiru pre Starshipa je kao pričati o internetu pre Google -a“, dodao je Jones. Jones procenjuje da bi SpaceX u privatnom vlasništvu mogao da vredi 200 milijardi dolara, a da se i dalje povećava dok eksploatiše niz potencijalnih industrija, uključujući svemirsku infrastrukturu, posmatranje Zemlje i istraživanje svemira. Kompanija je procenjena na 100 milijardi dolara u sekundarnoj prodaji deonica ovog meseca, čime je postala druga najveća svetska privatna kompanija, iza internet kompanije BiteDance. Musk poseduje oko 48% SpaceX -a. Naime, Elon Musk pretekao je vlasnika Amazona Jeffa Bezosa i postao najbogatija osoba na svetu u januaru, da bi se vratio pre nego što je ponovo zauzeo prvo mesto kasnije tokom godine. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, on poseduje 241 milijardu dolara u kešu, oko 42 milijarde više od Bezosa. Foto: Profimedia