Modni svet u suzama: Preminuo Andre Leon Tali, kreativni genije i vizionar!

Legendarni modni novinar, TV lice, stilista, kreativni direktor i urednik, Andre Leon Tali preminuo je juče, u 73. godini, u bolnici u Njujorku (uzrok smrti je nepoznat, s tim da je poznato da se poslednjih godina borio sa raznim bolestima). Kao jedna od ključnih figura modnog novinarstva u drugoj polovini prošlog veka do danas, u svojoj šest decenija dugoj karjeri, Talley je radio za Women’s Wear Daily, W, New York Times, Vogue.

Rođen 16. oktobra 1949. godine u Vašingtonu, Andre Leon Tali bio je jedinstvena sila u industriji u kojoj je morao da se bori za to da bude prepoznat. Imao je teško detinjstvo – odgajala ga je baka, spremačica, zahvaljući kojoj se i zaljubio u modu, a postao kreativni genije. Sa visinom od 198 centimetara, i fizički je prvlačio pažnju gde god bi se pojavio, a kako je i u životu i u modnom izrazu voleo dramatičnost, na sebi je uvek imao neke interesantne komade – ogrtače, kape, rukavice. “Moje oči umiru za lepotom“, izjavio je, unoseći lepotu u sve čime se bavio.  

Nakon što je diplomirao francuski jezik i književnost na North Carolina Central univerzitezu, a završio master na Brownu sa tezom o crnačkoj ženi u delima Bodlera i Flobera, počeo je da asistira kod Dajane Vriland, u Metropolitan muzeju, gde je ona radila na odseku za kostim. Ubrzo se zapošljava se kao recepcioner u Interview magazinu Endija Vorhola, gde je neretko slao poštu i zaposlenima donosio kafe, ali je sve to posmatrao kao priliku za konstantno učenje i napredak. Potom u Women’s Wear Daily magazinu, odakle odlazi u Pariz kao urednik stranog izdanja. Tamo se sreće sa najvećim modnim imenima kao što su Karl Lagerfeld i Iv San Loran, sa kojima češće posećuje noćne klubove nego modna dešavanja. Ubrzo upoznaje Anu Vintur i kada ona postaje urednica američkog Voguea, on postaje kreativni direktor slavnog magazina (od 1988. do 1995. godine).

Nije lako biti Anin prijatelj 

Njegova renesansna pojava i enciklopedijsko znanje o modi impresionirali su Anu, pa Tali postaje i njen lični modni savetnik – većina autfita koje je urednica američkog Voguea nosila na Met Gala događajima bili su njegov izbor. Bili su toliko bliski da ga je čak pozvala na svoju svadbu, što je bila čast koju je ukazala samo retkima. Ona je njem pomagala u njegovim uzaludnim borbama s gojaznošću (naglo se ugojio 1989. kada mu je umrla baka), zbog čega je uvek nosio kaftane, a on je nju tešio kada joj je umrla mama. Zajedno su vladali svetskom modnom industrijom, menjajući njena pravila.  No, stvari su se menjaju 2018. godine.  Da je veliko prijateljstvo prekinuto bilo je jasno na Met Gali, kada je Ana umesto njega pozvala jutjuberku Lisu Koši da intervjuiše poznate na crvenom tepihu.  Da su zaratili, otkrio je i sam Tali, u svojim memoarima The Chiffon Trenches 2020, u kojima je Anu opisao kao okrutnu osobu nesposobnu za jednostavnu ljudsku ljubaznost.

 

Šta je mogla da ponudi youtube-erka, pitao se Talley. “Zar je mogla znati da je tehnički zahtevna haljina Zaka Posena, koju je vrlo elegantno nosila Kejti Holms, bila omaž arhitekti Čarlsu Džejmsu? Bila je to hladna poslovna odluka”, zaključio je legendarni modni stručnjak koji je poslednje dane, pre odlaska u bolnicu, proveo u kući u White Plainsu u Njujorku (spavajući u krevetu koji mu je posklonio de la Renta).

Od ostalih poslova trebalo bi pomenuti da je stilizovao prvu damu Amerike Mišel Obamu i bio savetnik Oskara de la Rente, kao i mentor Naomi Kempbel. Bio je i sudija u popularnom televizijskom šouu America’s Next Top Model, urednik ruskog izdanja časopisa Numero. Kao jedan od retkih Afroamerikanaca u modnom svetu, posebno na tako visokoj poziciji, tokom cele karijere podsticao je razvoj tolerancije i prihvatanja različitosti u magazinima i na modnim pistama.

 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram/@andreltalley