Preminuo poznati fotograf: Patrik Demaršelije

Veliki modni fotograf Patrick Demarchelier preminuo je u 78. godini. Portretni fotograf, čiji je rad poznat po balansu elegancije i prirodne opuštenosti, snimio je nezaboravne portrete slavnih, a njegova dela krasila su naslovnice najznačajnijih svetskih magazina.

Rođen u La Havreu u Francuskoj Demarchelier je bio samouk.

– Nisam razmišljao o karijeri. Nisam je planirao. Ona mi je “došla”, izjavio je u intervjuu 2015. Prvi fotoaparat dobio je kao tinejdžer od svog očuha, a koristio ga je tako što je slikao na venčanjima i ljude za dokumente. Kad je napunio 20 godina, preselio se u Pariz gde je na kraju našao posao kod švajcarskog modnog fotografa Hansa Feurera, koji je sarađivao sa magazinom Vogue.

Demarchelier je počeo da fotografiše za američki Vogue i pre nego se preselio u New York 1975. gde je otišao zbog devojke sa kojom je tada bio u vezi. Prvu naslovnicu snimio je 1977, ali je postao slavan zbog one iz 1989. na kojoj je bila Madonna. Ta godina bila je važna za Patricka – ne samo što je dobio brojne nagrade za svoj rad, nego je postao lični fotograf pronceze Dajane, koja je za njegov rad saznala preko naslovne strane Voguea.

Demarchelier je bio prvi ne-Britanac koji je postao službeni fotograf kraljevske porodice. U karijeri je sarađivao s brojnim supermodelima iz zlatne ere. Francusko ministarstvo kulture odlikovalo ga je ordenom za doprinos kulturi 2007. Pojavio se u filmu “The September Issue” (o pravljenju septembarskog izdanja magazine Vogue, sa Annom Wintur), a može se videti i u filmu “Seks i grad”.

Iza sebe je ostavio suprugu Miju, njihova tri sina i troje unučadi.

Brojne zvezde opraštaju se na svojim profilima od velikog umetnika, među kojima su gotove sve svetski priznate manekenke, brojne glumice, ljudi iz sveta politike. Među njima je i Sara Brajović, naša glumica, manekenka, pisac i pijanistkinja, koja je lično poznavala Patricka i koji ju je fotografisao nekoliko puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara O (@sarabrajovic)

Tekst: J.M.

Fotografije: Instagram, Instagram – Margaret Gibbons)