Razotkrivamo kult Kardašijan žena

Dopadali se oni nama ili ne, Kardašijani su najpoznatija porodica današnjice i globalni pop – kulturološki fenomen. Planetarnu popularnost, doneo im je reality format „Keeping up with the Kardashians“, koji je trajao čak dvadeset sezona i beležio rekordnu gledanost. Na društvenim mrežama, članovi porodice Kardašijan su apsolutni „kraljevi igre“, koji mogu da se pohvale višemilionskim brojem pratilaca, a ujedno i bankovnim računima „teškim“ nekoliko miliona, odnosno milijardi dolara.

A sve je počelo prilično bizarno, 2007. godine, nakon što se u medijima „slučajno“ pojavio privatni porno snimak, danas najpoznatije među Kardašijanima – čuvene Kim. Ali, to je bio samo početak… Druga žena iz klana Kardašijan je odigrala ključnu ulogu u pozicioniranju porodice na listi bogatih i slavnih. Bila je to ambiciozna i promišljena Kris (Kardašijan) Džener, Kimina majka, koja je od samog početka bila „mozak operacije“.

Kris je rođena sa „njuhom“ za biznis. „Zlatnu koku“ je pronašla upravo u svojoj porodici, čvrsto verujući da zajedno, ujedinjeni, mogu da osvoje svet! Na kraju se to i dogodilo, a Kris je sa ponosom ponela svoju titulu „mamadžerke“ (momager). Zasluge za stvaranje ovog termina, opravdano je pripisala sebi. Ona je bila i ostala menadžer svih poslovnih poduhvata svoje dece, a pre svega, kreator brenda „Kardašijan“.

Sa pojavom porodice Kardašijan, matrijarhat je ušao u modu. Kris se svesrdno potrudila da cela porodica bude uključena u šou, iako su ženski članovi nosili celu priču. Sestre Kardašijan su bile dominantne figure i glavni protagonisti svakog zapleta, što im je vrlo brzo donelo svetsku slavu, koja je bila u rangu filmskih i pop zvezda. Najveći publicitet se uvek stvarao oko Kim, koja je vešto „provocirala“ javnost, ali i ostali članovi porodice su uspevali da se izbore za svoj prostor. U skladu sa (ne)pisanim pravilima matrijarhata, jedino je muški deo porodice ostajao u senci. Štaviše, Krisin sin, Robert Jr. se u celom tom reality cirkusu nije najbolje snašao, pa je na kraju i napustio šou, boreći se sa hroničnom depresijom i drastičnim viškom kilograma. Nasuprot njemu, njen muž, Brus Džener je neočekivano obrnuo igricu u svoju korist, tako što je promenio pol, postao Kejtlin i pokrenuo sopstveni šou.

Međutim, koliko god Kardašijani izazivali pažnju medija i uspevali da svojim „reality“ prikazom života održavaju popularnost, ne bi se moglo reći da je njihov uspeh svima bio po volji. Štaviše, previše je kontroverzi, osporovanja i onih koji su smatrali da su Karadašijani „prekardašili“. Javnost je otvoreno dovodila u pitanje njihov kredibilitet, konstatujući da je reč o „slavnim“ osobama bez konkretnog talenta, znanja i zanimanja. Nisu retki oni koji su tvrdili da Kardašijani promovišu pogrešne vrednosti i da je njihov reality na nivou kič zabave u kome se sve vrti oko „vešto izrežiranih“ privatnih zapleta, veza i razvoda, senzacionalizma, skandala i „fake“ emocija.  

No, uprkos brojnim (ne)opravdanim kritikama, lošim ili zlobnim komentarima, klan Kardašjian nije posustao. Za sve ove godine od kako postoje na medijskoj „celebrity“ sceni, uspeli su da od svog imena naprave brend, inkasiraju tri milijarde dolara i pokrenu nekoliko profitabilnih poslova. Njihovo biznis carstvo, koje se pripisuje porodičnoj franšizi, obuhvata sve, od dizajnerske odeće, preko nege kože, parfemskih i make-up linija, pa do televizijskih šou programa i autobiografskih knjiga. Od bazičnog reality formata „Keeping up with the Kardashians“, u međuvremenu se izrodilo još nekoliko srodnih šoua, da bi 2022. godine počeo da se prikazuje njihov novi šou pod nazivom „Kardashians“, koji predstavlja porodicu iz malo drugačijeg ugla, a potencijalno najavljuje i moguću smenu generacija.

Posmatrajući njihovu genezu uspeha, bilo bi interesantno videti gde su legendarni Kardašijani danas. Da li su kompatibilni sa aktuelnim trendovima i dovoljno intrigantni da izazovu i zadrže pažnju publike, kao što su to činili ranije? Nema sumnje da njihov privatni život i dalje zanima javnost. Posebno dinamični ljubavno-bračni odnosi, ali i činjenica da sestre Kardašian / Džener, kao i njihova majka, dele više zajedničkih interesovanja, a pre svega afinitet prema tamnoputim muškarcima, izvesno reperima i sportistima.

Prva na listi je i dalje Kim, koja nikako ne odustaje od svoje titule „najpopularnije Kardašijanke“. Nakon što je nedavno okončala sedmogodišnji brak sa slavnim reperom i biznis mogulom Kanjeom Vestom, sa kojim ima četvoro dece, Kim je nastavila sa novim poslovima i avanturama. Lansirala je liniju odeće za oblikovanje tela „SKIMS“, kao i liniju za negu kože „SKKN by Kim“, ali i sopstveni emotikon „Kimoji“. Potpuno neočekivno, Kim je svoju pažnju, ali i pažnju javnosti, usmerila i ka reformi američkog krivičnog zakona, pa je tim povodom pokrenula svoju prvu podkast emisiju na Spotify-u. Kroz svoj humanitarni rad i društveni angažman, ona pomaže ljudima koji su „žrtve“ nepravedno izrečene zatvorse kazne. Ipak, koliko god ovakav angažman baca potpuno novo, drugačije svetlo na poznatu starletu i influenserku, ona se neće povući iz medija i industrije zabave. Štaviše, nedavno je najavljeno da će se Kim Kardašijan pojaviti u novoj sezoni horor serije „American Horror Story – Delicate“. Iako se do sada pojavljivala u filmovima „Disaster Movie“ i „Ocean’s 8“, ovo će biti njen prvi, ozbiljniji glumački zadatak. Zahvaljujući svojim poslovnim angažmanima, a pre svega uticaju na društvenim mrežama, Kim je od 2021. godine i zvanično na Forbsovoj listi super-bogatih sa ostvarnim prihodom od 1, 7 milijarde dolara. Pažnju medija, trenutno privlači i svojom novom vezom sa deset godina mlađim igračem američkog fudbala, Odelom Bekamom Jr.

Njena mlađa sestra Kloi je svojevremeno pokušavala da izgradi voditeljsku karijeru, ali se na kraju, ipak pronašla u modnom biznisu. Od 2017. godine, ona je uspešna vlasnica brenda „Good American“, koji promoviše džins i drugu odeću. U turbulentnoj vezi sa košarkašem Tristanom Tompsonom, dobila je dvoje dece. Inače, Kloi je često bila na meti kritika zbog svog izgleda, čak su je nazivali i „debelom sestrom Kardašijan“, ali je kasnije i ona, uz „malu“ pomoć estetske hirurgije, značajno poboljšala svoj izgled. S obzirom da se oduvek razlikovala od Kortni i Kim, u javnosti se spekulisalo da Robert Kardašijan, zapravo i nije njen otac, već da je to „ozloglašeni“ O Džej Simpson, prijatelj porodice, inače sportista i glumac, daleko poznatiji po krivičnom postupku i oslobađajućoj presudi za ubistvo bivše supruge. Kloi je 2022. dijagnostifikovan tumor kože lice, a nakon uspešne intervencije, posvetila se širenju svesti o značaju redovnih pregleda.

Najmanje ambiciozna po pitanju medijske eksponiranosti i slave je najstarija sestra Kardašijan – Kortni. Iako je aktivno učestvovala u građenju glamuroznog imidža svoje porodice, nikada se nije trudila da bude u prvom planu, poput Kim. Od početka je bila više posvećena privatnom životu i angažmanu u okviru porodičnog, uglavnom modnog biznisa. Od 2006. do 2015. je živela u vanbračnoj zajednici sa Skotom Dizikom, sa kojim ima troje dece. Početkom 2021. godine je objavila da se zabavlja sa bubnjarem grupe Blink – 182, Trevisom Barkerom, za koga se i udala godinu dana kasnije. U novembru 2023. par je dobio i svoje prvo dete. Vlasnica je lifestyle brenda “Poosh”.

Nova generacija sestara, ovoga puta Džener, koju predvode Kendal i Kajli, uveliko vlada medijskom i svetskom modnom scenom, preteći da uskoro preuzmu tron od svojih starijih sestara. Njih dve su imale samo 11, odnosno 9 godina, kada je šou “Keeping up with the Kardashians” počeo da se prikazuje, tako da su praktično odrasle pred kamerama.

U početku se činilo da Kendal ima veće predispozicije za uspeh od Kajli, jer se isticala svojim izgledom, “cool” ponašanjem i interesovanjima. Veoma rano je počela da se bavi modelingom, radila je Nedelje mode u Parizu i Milanu, učestvovala na reviji Victoria Secret i bila zaštitno lice brenda Estee Lauder. Proglašena je najplaćenijom manekenkom na svetu, 2018. godine i ujedno postala prvi i jedini član porodice sa “zvanjem i zanimanjem”. Njen ljubavni život je pratio poslovni uspeh. Posebno slaba na NBA zvezde, Kendal je često viđana sa slavnim košarkašima, između ostalih i sa Devinom Bukerom, sa kojim je bila u u vezi dve godine. Od februara 2023. mediji su izveštavali o njenoj vezi sa portorikanskim reperom Bed Banijem, ali je nedavno i ta veza okončana.

Najveće iznenađenje porodice Kardašijan / Džener je svakako najmlađa od njih – Kajli. Kao tinejdžerka, više naklonjena sportu, nego glamuroznom životu svojih starijih sestara, Kajli je bila „ružno pače“ porodice, od koje se najmanje očekivalo da će nastaviti putem slavnih Kardašijanki. A onda, uz nezaobilaznu pomoć stilista i estetske hirurgije, Kajli je preko noći doživela nesvakidašnju vizuelnu transformaciju, koja joj je donela enormnu popularnost. Već sa osamnaest godina je postala jedna od najuticajnijih „teenage“ influenserki, da bi danas bila osnivač i vlasnik kompanije „Kylie Cosmetics“ i jedna od pet najpraćenijih osoba na Instagramu. Iako ju je časopis „Forbes“ još 2019. godine proglasio najmlađom self-made milijarderkom, ispostavilo se da njen bankovni konto, trenutno, ipak ne prelazi 680 miliona dolara, što je pozicionira na drugo mesto najbogatijih članova porodice Kardašijan / Džener. Kajlin privatni život je takođe uzbudljiv. Već sa 17 godina se zabavljala sa reperom Tajgom i pojavljivala u njegovim spotovima. U 20-oj je započela vezu, takođe sa reperom Trevisom Skotom, sa kojim je ubrzo dobila i dvoje dece. O njenoj novoj, trenutno aktuelnoj vezi sa „glumcem u trendu“, Timotijem Šalameom, bruje svi mediji. Na nedavno održanoj dodeli Zlatnog globusa, par nije skrivao svoju zaljubljenost, a procurela je i vest da „ljubomorna“ Kajli nije dozvolila Seleni Gomez da se slika sa njenim momkom.

I na kraju, čuvena „mamadžerka“ Kris Džener, koja takođe nema nameru da stane. Pored toga što i dalje uspešno upravlja Kardašijan carstvom i svojom kompanijom „Jenner Communications“, Kris je objavila autobiografsku knjigu, kao i kuvar, a pojavila se i u spotovima Ariane Grande i Megan Trejnor. Ujedno, ona ne zapostavlja ni svoj privatni život. Nakon što se posle 24 godine braka, razvela od Brusa, koji je u međuvremenu postao Kejtlin, uplovila je u vezu sa 25 godina mlađim i nezaobilazno tamnoputim, Korijem Gemblom.

Nema sumnje da je porodica Kardašijan od svog prvog pojavljivanja, pa sve do danas, prošla različite turbulencije, uspone, padove i kontroverze. Iako podjedanko osporavani i hvaljeni, postali su nezaobilazni akteri u industriji zabave, kreatori trendova i neprikosnoveni magovi rejtinga. Mešali su se u sve, od modnih pista i crvenih tepiha, preko dizajna, muzike i filma, pa do društvenih mreža i zaštite ljudskih prava. Koliko god njihovi angažmani bili uspešni ili ne, publicitet koji se stvarao oko svega što rade, donosio im je sasvim dovoljnu satisfakciju, ali i zaradu. Ipak, ono u čemu su bili i ostali najuspešniji, jeste vrhunski osmišljena strategija prodaje sopstvene privatnosti, zahvaljujući kojoj su i postali „mit“. Nema sumnje da su Kardašijani trend koji traje, ali i slika sveta u kome živimo. Za sada čvrsto drže svoj tron, a do kada će njihov balon od sapunice potrajati, videćemo… Keeping up with the Kardashians! 

Tekst:  Bratislav Mihailović

Foto: Profimedia