Ponosni na svoje korene: Ovo su slavne holivudske ličnosti koje glasnije od svih pozivaju na mir u Ukrajini

Počeo je rat – rečenica koja u 21. veku kod svake iole normlane osobe izaziva nevericu, tog dana, 24. februara, guglala se beskrajno mnogo puta. Rusija je ušla u Ukrajinu, a svetom su počele da se šire poruke mira i ljubavi, kao i molitve da zaraćene strane pronađu zajednički jezik i obustave međusobnu agresiju. U borbu protiv nasilja i oružanog sukoba, u demonstracije i protesne šetnje, uključile su se mnoge slavne ličnosti i influenseri, čiji glas se u ovim glasnim vremenima malo jače čuje, a među njima su i oni koji vode poreklo iz Ukrajine. Iako su stekli slavu na Zapadu, Mila Jovović, Mila Kunis, Vladmir Kličko i Vera Firmiga nisu zaboravili odakle su.

Mila Kunis

Holivudska glumica Mila Kunis, čije je pravo ime Milena Markovna Kunis, poreklom je iz Ukrajine, a budući da nije aktivna na društvenim mrežama, njena reakcija je tamo izostala. “Bože, spasi Ukrajinu”, napisali su na društvenoj mreži koju pod njenim imenom vode fanovi. Mila je s roditeljima do svoje sedme godine živela u ukrajinskom gradiću Černivci, a u Ameriku su emigrirali godinu dana pre pada Sovjetskog saveza. Budući da dolazi iz jevrejske porodice, na odlazak u drugu zemlju podstaklo ih je jačanje antisemitizma u Ukrajini . 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vera Farmiga (@verafarmiga)

Vera Farmiga

Američka glumica Vera Farmiga je mnogo puta isticala koliko je ponosna na svoje ukrajinske korene, iako nikada nije živela tamo. Rođena je u Nju Džerziju, kao i njeni roditelji, koji su poreklom iz Ukrajine. Njihovi preci su emigrirali u SAD tokom Drugog svetskog rata. Ponosna je na to što su je majka i otac naučili ukrajinski jezik, kao i što je upoznata s njihovom kulturom i istorijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vera Farmiga (@verafarmiga)

– Moji roditelji, kao i baka i deke, odgajali su nas tako da nikada ne zaboravimo na svoje korene, rekla je svojevremeno. Do šeste godine je govorila isključivo ukrajinski, da bi tek u školi počela da uči engleski. Na društvenim mrežama objavila je boje ukrajinske zastave i poslala poruku.

Mila Jovovič

Ukrajinska glumica i model, rođena je 1975. godine u Kijevu, od majke ruske glumice i oca, srpskog lekara. Mila je aktivna na društvenim mrežama, pa je na instagramu molila da se pomogne narodu u Ukrajini i ispričala da se gnuša rata, koji se svojevremeno dešavao u zemlji njenog oca, Jugoslaviji. 

Vladimir Kličko

Volodomir Kličko, odnosno Vladimir Kličko, je poput Mile Jovovič pozvao na obustavljanje rata. Ovaj proslavljeni ukrajinski bokser, koji je prvu medalju na Olimpijskim igrama zaradio davne 1996. godine u Atalanti, nekad davno sanjao je da će postati lekar. Sada je bivši bokser, i bivši verenik glumice Hajden Penetijer, sa kojim ima dete. Njegov rođeni brat je gradonačelnik Kijeva. 

 

 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram