Trend mini suknji nije samo za mlade devojke

Kada su se 60-ih godina pojavile mini suknje i haljine, među prvima predstavila ih je Tvigi i to je bilo veoma kul, drugačije od svega već viđenog. Kasnih 80-ih i 90-ih minići ponovo dospevaju na sam vrh modne scene, a potom 2000-ih IT devojke – Paris Hilton, Britni Spirs, Linzi Lohan uzdižu mini suknje do neviđenih visina.

2022. je – i mini dužina se vratila. Sveprisutnost ovosezonske Miu Miu mini suknje, koja izgleda kao neprecizno skraćena suknja do krajnjih rubova, potvrdila je njenu popularnost. Komad je viđen na najvećim zvezdama i influenserima današnjice, od Zendeje i Hejli Biber do Naomi Kembl – poruka je primljena: mikro suknja najveći je trend za proleće i jesen 2022.

Pitanje je da li će žene svih generacija koje su se upoznavale od malih nogu sa mini dužinom učestvovati u ovom trendu?

„Imam noge i volim ih, tačka“, kaže Arlinda Mekintoš, 65-godišnja ponosna dizajnerka i fan minića. Kratke suknje čine da se oseća srećnom a kako kaže posebno su dobre za starije žene u menopauzi jer „dobijate besplatnu klimu“, tvrdi dizajnerka kroz smeh.

Drugi su, rekla je, komentarisali: „Zar ne misliš da si možda malo prestara za to?“ Ona uvek odgovara na isti način: „Da li se ti osećaš dovoljno staro da ih nosiš? Sa 50, 60 i 70 godina, ako ne možete da radite šta želite, dođavola, kada ćete moći? Ovo je vreme da budete slobodni i da nosite šta god.”

Podsetimo se samo i 54-godišnja holivudska zvezda, Nikol Kidman, za potrebe snimanja naslovnice Vanity Fairy-a, ponosno je nosila Miu Miu mikro minić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair)

Starije modne influenserke traže pravo da nose miniće bez kritike. Sve više žena ističe činjenicu da sa godinama ne postaju nevidljive i da moda i dalje igra veliku ulogu u njihovim životima kao što je to bilo i u njihovim 20-im, 30-im, 40-im godinama.

Takođe smatraju da je važno da pokažu da su i u zrelim godinama i dalje održive – još uvek mogu da izgledaju sjajno u modnoj industriji, još uvek mogu da iznesu mnoge trendove i da ih nose na odgovarajući način.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.