USKRŠNJI POKLON SLAVNOG TENORA: Bočeli ponovo peva u praznoj katedrali

Vest, da će Andrea Bočeli u nedelju, na katolički Uskrs, održati koncert u praznoj Milanskoj katedrali, oduševila je ceo svet, iako ideja nije nova. Muzički video na televiziji je preživela umetnička forma, a glavnu reč preuzima servis YouTube koji omogućava umetnicima širom sveta (i onima koji se tako osećaju) da snime video i uruče ih publici na noge.

Slavni italijanski tenor je relativno skoro počeo da koristi ovu priliku kako bi svima koji ga vole omogućio da uživaju u njegovom anđeoskom glasu kad god požele. Za poslednje remek delo, “Ave Marija piete”, još prošle godine je snimio spot koji ga predstavlja na molitvi u praznoj crkvi. U “pomoć” je pozvao sopranistkinju iz Rusije, Aidu Garifulinu, sa kojom je snimio singl “Si”. Dvoje izuzetnih umetnika, oboje sa značajnim iskustvom u operskom pevanju, udružili su glasove u jedinstvenoj proslavi ljubavi prema čovečanstvu. U praznoj crkvi su se Bočeliju pridružili i dvoje plesača, kako bi oživeli čuvenu Mikelanđelovu skulpturu Pietu, Bogorodicu sa preminulim Hristom u naručju.

Nastup za Uskrs ove godine će biti diktiran merama u borbi protiv koronavirusa. Publike neće biti u katedrali, ali, kako je naglasio Bočeli, to neće umanjiti značaj koncerta. Naziv mu je simboličan, i glasi  „Muzika za nadu”, a poslaće snažnu poruku ljubavi i nade kako Italiji, tako i čitavom svetu. Poziv za nastup, pun emocija i ohrabrenja, stigao je od milanskog gradonačelnika Đuzepea Sale. Kompozicije su pomno odabrane, ovom prilikom aranžirane za glas i orgulje. Među njima će biti izvedene „Ave Maria“ i „Sancta Maria“, stare majstorske arije koje su Bočelija proslavile kao modernog izvođača sakralne muzike. Nastup će se od 19 časova prenositi putem YouTubea.