Venčanica princeze Dajane biće izložena u palati Kensington

Poznata venčanica princeze Dajane biće izložena u palati Kensington ovog leta u okviru izložbe „Royal Style in the Making“. Kako je navedeno na sajtu palate, izložba će ispitati „odnos dizajnera i kraljevskog klijenta“.

Haljina princeze Dajane, u kojoj se udala za princa Čarlsa 1981. godine, biće izložena na konzervatorijumu u palati Kensington od 3. juna 2021. do 2. januara 2022. godine. Princ Hari i princ Vilijam dogovorili su se da pozajme haljinu za izložbu. Venčanica je poslednji put prikazana u palati Kensington, Dajaninom bivšem domu, 1995. godine.

Poznato je da su ovu haljinu dizajnirali David i Elizabeth Emanuel i na njoj se nalazi najduži šlep u kraljevskoj istoriji od 7,62 metra. Haljina ima puff rukave i obimnu suknju ispod koje se nalazi još nekoliko krutih slojeva podsuknji. Krasi je starinska čipka, posebno čipka Carrickmacross, koja je nekada pripadala prabaki princa Čarlsa, kraljici Mariji, a veo je vezen šljokicama.

U saopštenju za štampu, kustos izložbe kaže: „Letnja izložba u palati Kensington pokazaće neke od najvećih talenata britanskog dizajna, čiji je rad bio važan za oblikovanje vizuelnog identiteta kraljevske porodice u 20. veku … Jedan od vrhunaca je nesumnjivo bila venčanica Dijane, princeze od Velsa, koju je dizajnirao Emanuel i koja je prvi put posle 25 godina izložena u palati, u rukavu imamo još nekoliko stvarnih iznenađenja za ljubitelje mode.”

Pa, zavidimo Britancima i čekamo detaljne izveštaje sa izložbe na Instagramu od srećnika koji će moći da je posete.