ZA SADA SAMO KNJIGA: Stiže nam nastavak “Igre gladi”

Ako volite trilogiju “Igre gladi”, bilo u formatu knjige ili serijala, napravili ste odličan izbor: na top listama najuticajnijih dela u minuloj dekadi, ostvarenje Suzan Kolins sigurno će se naći pri vrhu. Zato će vas sigurno obradovati vest, da izlazi nova knjiga američke književnice, a potom i novi film.

Kad je 2008. godine izašao prvi deo trilogije, uzburkao je duhove ne samo u tinejdžerskom svetu, nego i među mnogo starijima. Kolinsova se, naime, pozabavila temama koje do tad nisu bile vidljive u tzv. književnosti za omladinu, kao što su izolacija, siromaštvo i politika. Čim je, četiri godine kasnije, izašao i prvi film, bilo je jasno da će “Igre gladi” osvojiti svet, a da će karijera glumice Dženifer Lorens, u ulozi Katnis Everdin, biti lansirana u holivudsku orbitu.

Četvrta knjiga Suzan Kolins izlazi 19. maja pod naslovom “Balada ptica pevačica i zmija”, i simbolično je ilustrovana pticom rugalicom. Radnja je smeštena mnogo pre događaja u prvoj knjizi trilogije. Likovi žive deset godina posle Velikog rata, u “crnim, mračnim danima”, ali dok je distopijska država Panem bila tek u povoju. Glavni lik je i dalje diktator Koriolanus Snou, ali sada kao 18-godišnjak koji još ne sluti svoju ulogu u sudbini Panema i njegovih stanovnika.

Do sada je ovu ulogu igrao veteran Donald Saterlend. Evo kako je budući diktator opisan u novoj knjizi: “Mladi Koriolanus je zgodan i šarmantan i, iako su teška vremena za porodicu Snou, on vidi šansu za novu priliku kad je odabran kao mentor na desetim godišnjim Igrama gladi … Sve su šanse protiv njega. Dobio je ponižavajući zadatak, da bude mentor ženskoj takmičarki iz Okruga 12”.

O filmu se još ne zna mnogo. Fokus priče će biti na usponu i padu porodice Snou, knjigu će adaptirati oskarovac Majkl Arnt, a iz producentske kuće Lionsgate najavljuju niz novih likova. Budući da je reč o vremenu pre početka trilogije, male su šanse da ponovo gledamo Lorensovu, Džoša Hačersona, Lajama Hemsvorta i Donalda Saterlenda. Ipak, verujemo da će novajlijama koje se budu pojavile u svojevrsnom nastavku “Igara gladi” takođe biti otvorena vrata slave.