Zašto kraljica Elizabeta ne koristi svoj mobilni telefon

Njeno Veličanstvo ne koristi nijedan mobilni uređaj.

Uprkos poodmaklim godinama, Elizabeta II je u dobrim odnosima sa modernim tehnologijama. Bila je jedna od prvih koja je poslala e-poštu (davne 1976. godine), lično objavljivala na Twitter-u i Instagramu, a savladala je Zoom tokom karantina. Njeno Veličanstvo takođe ima iPad, laptop i čak Facebook nalog.

Međutim, britanska kraljica i dalje upućuje glasovne pozive samo sa fiksnog telefona, ignorišući mobilni telefon. I, prema kraljevskom stručnjaku, Elizabeta II ne planira da bilo šta promeni.

Kraljevski stručnjak Phil Dampier rekao je da je korišćenje fiksnih linija za Elizabeth II stvar izbora. „Kraljica ne veruje u promene radi promena, a ako joj se nešto sviđa, koristi ga godinama“, objasnio je Phil.

U međuvremenu, bivši sekretar za štampu Elizabete II, Dickie Arbiter, primetio je da kraljica koristi fiksni telefon radi ekonomičnosti i pošto se bolje uklapa u vekovnu unutrašnjost palate: „Ako živite u srednjovekovnom zamku, i telefon se uklapa u njegovu atmosferu, zašto ga menjati za nešto moderno? Kraljica je vrlo štedljiva i ne vidi razlog da menja staromodni telefon ako i dalje radi “.

Zanimljivo je da najčešće kraljica telefonom komunicira sa ćerkom, princezom Anne i sa sudskim administratorom.

Treba napomenuti da zapravo Elizabeta II ima lični mobilni telefon, ali ga koristi izuzetno retko, kada iz nekog razloga nema pristup stacionarnom uređaju. Prema Daily Mail-u, njen telofon je šifrovan na takav način da je gotovo nemoguće hakovati ga. Iste tehnologije koriste se za pametne telefone britanskih obaveštajnih oficira.

Takođe je zanimljivo da i obični Britanci ne žure da odustanu od fiksnih telefona. Prema statistikama iz otvorenih izvora, u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 75% stanovnika još uvek ima fiksne telefone kod kuće.

foto:Pinterest