Zašto sportisti lakiraju nokte?

Ragbista Kejleb Vilijams izgleda da ima dovoljno čvrstu kontrolu nad fudbalom da bi bio prvi pik na ovogodišnjem NFL draftu. Ali ima nešto u vezi sa osvajačem trofeja Heisman što neprestano odbija obožavaoce i lovce na talenata, koji su mu praktično na dohvat ruke.

Vilijams je, vidite, jedan od onih momaka koji lakiraju svoje nokte, otkrivajući novu šemu manikira svaki put kada izađe na teren i privlačeći kritike zbog sricanja uvredljivih poruka protivnicima preko svojih noktiju. Ako se pitate odakle mu ideja za lakiranjem, pa inspiraciju crpi od svoje majke, koja je nail artista. “Morate da održavate ruke svežim”, rekao je Vilijams.

Ali u hiper-muškom svetu sporta, čini se da je Vilijamsov stil neke iznervirao. „Šta je sa svim ovim tipovima koji danas lakiraju nokte“, napisao je bivši igrač NFL-a Kol Bizli, koji nije poznat po svojim progresivnim stavovima. „To je samo boja na noktima“, napisao je Keni Stils, bivši Bizlijev saigrač. „To je kao da neko pita šta je sa svim ovim tipovima koji se tetoviraju. Samoizražavanje.” „Tetovaže pričaju priču na osnovu slike koju dobijete“, odgovorio je Bizli. „Nalakirani nokti nemaju sliku. Šta tačno izražavate? Jer mogu misliti samo na jednu stvar. Lol.”

Nisu samo sportisti ti koji prihvataju lak za nokte. Komičar Pit Dejvidson se našalio u emisiji Saturday Night Live da farba nokte jer: „Volim da mojim stričevima bude neprijatno“. Mašin Gan Keli je osnovao vegansku liniju lakova za nokte. Hari Stajls i reper Lil Jahti takođe imaju svoje linije lakova za nokte. Prema istraživanju vodiča Fashionista iz 2021. godine, broj kompleta za manikir na listama želja porastao je za 251% od oktobra 2020. – a 10% njih su muškarci.

Otkako je Bred Pit nosio manikir u duginim bojama na filmskom festivalu u Palm Springsu 2015, moglo bi izgledati kao da je „muški lak“ preuzet iz gotskog izraza i LGBTK+ trenda u muški mejnstrim – ali koncept nije sasvim nov. Prema dokumentu Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru iz 2018. godine, muškarci su farbali nokte još 3500 godina pre nove ere. Prema istraživaču Žanet Zambito, u Vavilonu su „muški ratnici ukrašavali svoje nokte mlevenim mineralima kao deo rituala pre bitke koji je osmišljen da zastraši svoje neprijatelje“.

Dvejn Vejd

Postoje dokazi koji sugerišu da su stari Egipćani i Kinezi mazali nokte lakom napravljenim od kane, cveća i pčelinjeg voska – i nisu pravili polnu diskriminaciju na osnovu manikira. To nije postalo očigledna stvar sve dok viktorijanske žene iz 19. veka nisu počele da farbaju nokte kako bi „označili čistoću i urednost“. Dakle, trebalo je još oko 100 godina da se muški manikir vrati u kontrakulturu sa Igijem Popom, Kurtom Kobejnom i drugim grubim muškim ikonama. Ali tek nedavno se trend pojavio u sportu I čini se sve prisutnijim.

Foto: Profimedia, Twitter