Spremite se za retrogradni Merkur u oktobru 2020.

Glavni i sudbonosni astrološki događaj meseca. Po čemu se razlikuje od drugih?

Poslednji (treći) retrogradni Merkur 2020. godine počinje 13. oktobra i završava se 3. novembra. Vreme je da se ponovo spremite za poslednju divlju vožnju ove već izazovne godine.

U pozadini svih događaja, čini se da je ovo vreme najmanje zlo, ali, ipak, sa planetarnim igrama, kao i sa šibicama, treba biti oprezan. Kao što možda već znate, retrogradni Merkur pravi pustoš i zbrku u svim pitanjima komunikacije, konvencija i tehnologije. Kada „planeta komunikacije“ počne da usporava i kotrlja se u suprotnom smeru, uglavnom radne i poslovne situacije postaju složenije i dvosmislenije.

Ono što je važno: do 13. novembra, druga planeta – Mars – je u retrogradnom stanju, a kombinacija ova dva pokretna unazad nebeska tela, iskreno, izgleda da ne slute na dobro.

Rani dani retrogradnog Merkura biće napeti zbog Sunca u Vagi koji se suprotstavlja retrogradnom Marsu u Ovnu. A glavni tranzit se odvija u znaku Škorpije, kojim tradicionalno vlada Mars, čineći energiju uništenja intenzivnijom. Mudra odluka u prvim danima retrogradnosti je da revidirate svoj raspored i iz njega uklonite sve važne stvari: ako započnete ovaj teški astrološki period, nećete se osećati preplavljeno i nervozno. Umesto da reagujete i pokušate da ugasite vatru, bolje je da se povučete i razmislite o svojoj trenutnoj situaciji.

Od 1. novembra osetićete pritisak. Važno je osloboditi se stresa, usredsrediti se na brigu o sebi i ne stiditi se tražiti pomoć kada vam zatreba. Budući da većina retrogradnosti pada u znak Škorpije, vredi obratiti veću pažnju na lične odnose u kontekstu partnerstva. Tokom boravka Merkura u ovom znaku, pregledaćemo svoje najbliže veze i šta dobijamo od njih. Ovo nije najbolje vreme za sređivanje stvari, bolje je sačekati dok se kretanje planeta ne vrati u svoje prethodne stanje. Ali sada je važno razmisliti: da li dobijate ono što vam treba iz ove veze.

Jedan od najtežih biće poslednji dan astrološkog potresa – 3. novembar. Stvar je u tome što će Mesec, koji stvara kosmičku vibraciju, biti u Blizancima (i upravo taj znak vlada Merkurom) što će dodati nepredviđene okolnosti i nepredvidljivost. Nećemo ulepšavati stvarnost – poslednji retrogradni Merkur 2020. godine u oktobru biće težak i nasilan! Ali zapamtite da je svaki takav period vreme razmišljanja i ponovne procene.

Stoga, čak i ako vam se čini da se svet oko vas ruši, upravo je to ono što vam treba da se katapultirate u bolju budućnost.

foto:elle.ru