Oni pucaju od sarkazma

Sarkazam se često naziva “pozitivnost u negativnom smislu” i sjajno funkcioniše u, recimo, stand up komediji. Ali kada se ova osobina odnosi na nekoga u vašem životu, to može biti frustrirajuće, naročito sa stanovišta namere, da li je reč o šali u pojačanoj ironiji ili želji da se neko uvredi, da “grize u meso”.

Bilo da je sarkastična osoba skromna i tiha ili čak nepristojna, može biti teško oceniti da li da se smejete ili plačete na njihove primedbe.

Astrolozi su poređali šest horoskopskih znakova od pomalo zajedljivih do beskrajno dosetljivih (na tuđ račun). 

6 Jarac

Jarac osvaja titulu najneljubaznijeg sarkastičnog znaka zodijaka, tvrdi Charlotte Kirsten, osnivačica bloga Tipically Topical. Poznat po svojoj intenzivnoj karijeri i ambiciji, ovaj znak često može biti više zabrinut za postizanje svojih ciljeva nego za to koga će usput uvrediti. “Pod vladavinom Saturna, upravitelja planeta, Jarac posebno koristi sarkazam da pokaže svoju iskrenu uznemirenost i frustraciju, posebno zbog vaše radne etike“, objašnjava Kirsten. Oni se ne plaše da vam kažu šta tačno misle i brzo će ukazati na vaše greške.

5 Vodolija

Kada je reč o Vodolijama, njihov humor će vas stalno ostavljati u nedoumici da li se šale ili misle ozbiljno. To se po njihovom licu ne da naslutiti. Njihova isporuka je jednostavno besprekorna – tajming, ton i formulacije, ne mogu se pobediti“, kaže astrološkinja Inbal Honigman. To je i „njihova lična komedijska snaga“, što je jasno ako se zna da je Vodolija najekscentričniji horoskopski znak. Ne plaše se da ustanu pred gomilom i podele svoja nekonvencionalna mišljenja ili čudna ponašanja. “Iako će vas većinu vremena nasmejati naglas, u zavisnosti od njihovog raspoloženja, ova vesela šala može uskoro da se okrene na jug“, upozorava Kirsten. Oni se ne plaše da daju zajedljive primedbe da bi izrazili svoju iritaciju. Ovo je posebno tačno ako ste išli protiv nečega što im je velika strast.

4 Devica

Device su perfekcionisti, što dovodi do toga da su „sveznalice” zodijaka. „Ovi veoma logični pojedinci su uradili istraživanje i pronašli činjenice. Njihovo znanje daleko nadmašuje znanje njihovih prijatelja ili saradnika i ne plaše se da vas o tome obaveste.”, kaže Kirsten. Njihova sarkastična strana dolazi do izražaja uglavnom na radnom mestu, koje koriste najviše zato da bi kažnjavali druge zbog njihove nesposobnosti. Astrološkinja Liza Bareta objašnjava da je ova strana Device rezultat toga što „njome vlada ‘noćna’ strana Merkura. Dakle, ako vređate ovaj znak, u ekstremnim slučajevima će se podlo služiti sarkastičnim primedbama usmerenim na vaše najslabije tačke.

3 Strelac

Za Strelce, svaka vrsta humora je prirodna šala, insinuacija, preterivanje, potcenjivanje i, naravno, sarkazam“, kaže Honigman. „Strelac će bukvalno reći sve samo da bi bio duhovit i da bi sebe nasmejao”, dodaje ona. Ali oni su takođe poznati po nedostatku takta, sa asertivnošću koja može da graniči sa pravom ofanzivom. „Njihov sarkazam je obično doziran sa malo grubosti i grubosti koje pokušavaju da predstave kao humor“, primećuje Bareta.

U većini slučajeva, međutim, koren ove grubosti ne dolazi sa lošeg mesta. „Strelci uvek pokušavaju da unesu humor u teške i teške situacije, što ponekad može značiti da pogađaju pogrešan ton drugim znacima, koji su ozbiljniji, praktični“, objašnjava Kirsten. Njihovi komentari mogu biti smešni, ali možda sahrana nije pravo vreme za šalu.

2 Blizanci

Za razliku od Devica, Blizancima vlada „dnevna“ strana Merkura, ističe Bareta. Merkur je planeta mišljenja i komunikacije, tako da se Blizanci ponose svojom sposobnošću da rešavaju probleme na direktan, ako ne i antagonistički način. To ih čini izuzetno brzima, i zarađuju titulu najzabavnijeg znaka zodijaka. Oni vole da zabavljaju svoje prijatelje i porodicu urnebesnim pričama, a njihova dualnost im omogućava da se uklope u bilo koje društveno okruženje. Ovakva priroda takođe znači da Blizanci pokušavaju da razotkriju „satiričnu stranu života“, kaže Bareta. Njihov sarkazam nije toliko zao, već više namenjen da vas navede da vidite obe strane stvari, od uzvišenog do smešnog. Ako prolazite kroz težak period, njihovi pametni komentari mogu biti prava stvar koja će vam razvedriti lice.

1 Škorpija

Postoji samo jedan znak sa žaokom na repu, a to je Škorpija. „Ovo je vodeni znak i zato primećuju male detalje koje bi bilo sjajno ismevati. Njima takođe vlada Mars, planeta rata, tako da im ne smeta da idu do kraja. To je samo ipak šala.”, primećuje kaže Honigman. Iako Škorpija nije poznata po tome što je slatka i harizmatična, ona ima autentičnu i samouverenu stranu koja privlači ljude. Mogu da uvrede i da to izgleda kao laka šala. Oni često koriste sarkazam kao način da se povežu sa drugima, koristeći svoju duhovitost i šarm da unesu humor u svaku situaciju. Ali znajte: Škorpija dosta promišlja stvari, pa ume da vas ubode tačno tamo gde boli. Mogu da budu nemilosrdni kada se upuste u sarkastičnu igru. Sve je dozvoljeno u ljubavi i ratu, zar ne? Ili ipak nije…   

Foto: Unsplash

Tekst: M.Đ.