Zašto je važno da znamo u kom znaku je Mesec u našoj natalnoj karti?

Ukoliko želite bolje da upoznate sebe, ali i druge, obratite pažnju na jedan od "big 3" znakova u natalnoj karti.

Kada pitamo nekog šta je u horoskopu, odgovor koji dobijemo obično se odnosi na znak, odnosno Sunce. Neko će reći i podznak, ali retko ko će spomenuti Mesec – samo oni malo iskusniji i bolji poznavaoci astrologije. Među znakovima “velike trojke” čini se da se Mesecu posvećuje najmanje pažnje, a jednako je, ako ne i važniji, u razumevanju onoga što mi jesmo. Dok Sunce predstavlja našu ličnost, ono kako se predstavljamo spoljnom svetu, Mesec simbolizuje naš unutrašnji svet, naša osećanja, ono što smo mi sami, kada niko ne gleda. Znak u kome se nalazi Mesec u natalnoj karti dodaje još jedan sloj našoj ličnosti i pomaže da sebe, ali i druge, posmatramo iz malo drugačijeg ugla, a samim tim i bolje razumemo.

Poznavajući svoj Mesec, bolje ćemo sagledavati svoja osećanja i način na koji treba da ih ispoljimo, ili da se nosimo sa njima, naročito ukoliko nas ona muče.

Poznavanje znaka u kome se nalazi Mesec može nam pomoći i da postanemo bolja verzija sebe, da rastemo i razvijamo se onako kako je to za nas zapravo najbolje. U tome nam može pomoći osoba koja je suprotnog Meseca od našeg (proverite da li imate takvih u svom okruženju): Ovan – Vaga, Bik – Škorpija, Blizanac – Strelac, Rak – Jarac, Lav – Vodolija, Devica – Ribe.

Kada svojim osećanjima pristupite na ovaj način, u skladu sa svojim Mesecom, umećete bolje da čuvate i pazite sebe, ali ćete isto tako moći bolje da se odnosite i prema svom partneru. Naravno, ne možemo reći da je horoskop najvažniji za opstanak veze, ali ako može da olakša – zašto ne obratiti pažnju na te sitnice? Dobre predispozicije za bolje razumevanje u vezi predstavljaju situacije kada je partnerima Mesec u istom znaku, kada im znakovi u kojima je Mesec pripadaju istom elementu ili kada je nečiji Mesec u istom znaku (Sunce) ili podznaku.

Ukoliko još uvek ne znate u kom znaku je vaš Mesec, posetite sajt Astro-Seek.com, otkrijte svoju natalnu kartu, a zatim pročitajte šta Mesec u kom znaku označava:

Ovan – volite da aktivirate svoja vatrena osećanja upuštajući se u nove izazove, koliko god oni bili veliki ili mali. Samouvereni ste i znate ko ste, te vam nije strano da se borite za sebe i osvojite svoje mesto pod Suncem. Ipak, kada su vremena teška, možete postati defanzivni i suočiti se sa ozbiljnim promenama raspoloženja. Kada je reč o brizi o sebi, nove stvari su vaši najbolji prijatelji.

Bik – da možete, po ceo dan biste se izležavali i uživali u svojim omiljenim zadovoljstvima. Romatični ste i senzualni, volite da se osećate sigurno i tada ste sasvim mirni. Ipak, kada treba da napustite svoju zonu komfora, umete da se uznemirite i budete tvrdoglavi. Briga o sebi za vas znači usporiti, razmaziti se i ispuniti sebi male, luksuzne želje.

Blizanci – vaše misli su na sve strane, konstantno previše razmišljate, bilo to dobro ili loše. Svoja razmišljanja ne volite da držite u sebi i o njima rado govorite, ali baš zato što biste pričali “kao navijeni”, vi zapravo ne ostavljate sebi dovoljno prostora da zaista osetite to što se dešava. Kada vam bude previše svega, umirite glavu pisanjem, čitanjem ili opuštajućim razgovorom sa prijateljima.

Rak – vi imate roditeljsku energiju i o svojim dragim ljudima se ponekad čak i previše brinete, ne dozvoljavajući im da budu samostalni. Ovo ne mora nužno da bude loše, ali kada druge stavite ispred sebe ili kada oni ne odgovore adekvatno na vaša osećanja, umete da budete mrzovoljni i manipulativni. Posvetite istu količinu ljubavi sebi, kao što to činite drugima.

Lav – kreativni ste, maštoviti i zabavni, i u vašem društvu nikada nije dosadno. Dobri ste prijatelji i tu ste za svoje drage ljude, ali ponekad umete da budete previše ponosni i tvrdoglavi. Kada vas osećanja preplavljuju i potrebne su vam pauza i briga o sebi, okrenite se umetnosti i stvaranju.

Devica – izražavanje osećanja nije vaša jača strana, ali vaš analitični um i racionalizacija stvari i situacija zaista su dragoceni. Pa ipak, često umete da budete pod stresom što u vama budi negativno razmišljanje, pesimizam i žaljenje, a da biste se sa tim izborili – budite korisni. Sebi, u svom prostoru, ili drugima.

Vaga – često ne umete da funkcionišete bez svoje druge polovine, bio to partner ili prijatelj. Društveni ste, imate smisla za lepo, lako se povezujete sa ljudima, ali umete da budete idealista zbog čega vas jako nervira kada nešto ne ide onako kako ste zamislili. U tim trenucima treba razmisliti kako da vratite balans, kako da vratite to lepo u vaš život, pa se okrenite svojim prijateljima i onome u čemu uživate.

Škorpija – vaš skriveni talenat je taj da svakoga možete da pročitate i vidite kakva je osoba zaista; iskreni ste, magično privlačni u svojoj tajanstvenosti i lako vam je da se povežete sa ljudima na dubljem nivou. Sa druge strane, zbog svih tih emocija lako možete postati ljubomorni i izgubiti se u njima, pa je važno da na adekvatan način kanališete tu energiju i pokušate da sagledate stvari iz drugačije perspektive.

Strelac – slobodni, divlji, uvek raspoloženi za avanturu, ne drži vas mesto, duhoviti i beskrajno zabavni, pa ipak, umete biti egocentrični i u stalnoj težnji da pomerate granice. Lična sloboda vam je jako važna da biste bili u miru sa samim sobom, zato vodite računa da izbalansirate sve aktivnosti u koje želite da se upustite.

Jarac – kao i osobe sa Mesecom u Devici, i vi držite svoje emocije pod ključem. Vaši standardi su izuzetno visoki i ne može svako biti deo vašeg života. Plus, umete biti veoma strogi prema sebi zbog čega se često razočarate. Sa druge strane, pouzdani ste, praktični i snalažljivi i to su vrline kojima bi trebalo da se okrente. Sačuvajte svoje samopouzdanje praveći planove i prvi korak ka njihovom ispunjavanju.

Vodolija – niko ne može da odoli vašem šarmu – druželjubivi ste i zabavni i lako vas je voleti. Koliko god voleli druženje i dešavanja, sa druge strane volite i umete da se osamite, nezavisni ste i često se dešava da samo nestanete. Nemojte odbijati ljude oko sebe, već ih uključite u aktivnosti u kojima i sami uživate.

Ribe – vrlo ste osećajni, empatični, intuitivni i često izgubljeni u svim tim osećanjima i energijama. Iako vas to čini posebnim i dragim, umete se osetiti preopterećeno što vam nikako ne prija. Kako biste se borili sa apatijom ili anksioznošću, obavezno se odmarajte i to, idealno, pored vode.

Foto: Pexels