60. venecijanski Bijenale nosi naziv ,,Stranci svuda”

Pogledajte koji umetnici predstavljaju Srbiju, kao i zemlje iz regiona

Nedavno je otvorena jedna od najprestižnijih izložbi u Evropi, 60. venecijanski Bijenale. Ove godine predstavljeno je više od 330 umetnika na 88 internacionalnih paviljona. Tema centralne izložbe ove godine nosi naziv „Stranci svuda”. Naziv je preuzet od umetničkog kolektiva Kler Fontan i njihovih radova neonskih skulptura iz 2004. godine. Fokus je na umetnicima koji su stranci, imigranti, iseljenici i izbeglice, čije je umetničko delo ostalo nedovoljno prepoznato široj javnosti, uprkos njihovom talentu. Predstavnik Srbije ove godine je međunarodno priznati scenograf Aleksandar Denić sa projektom “Exposition Coloniale”, u organizaciji Muzeja grada Beograda.

Aleksandar Denić

Aleksandar Denić je tokom svoje dugogodišnje karijere radio na brojnim filmskim ostvarenjima poput ,,Podzemlje”, ,,Bumerang”, ,,Rane”, ,,Cat run”, i drugih. Pored brojnih projekata 7. umetnosti, Aleksandar Denić je poznat po zavidnom broju pozorišnih i operskih scenografija. Protekle decenije, njegov rad obeležila je saradnja sa nemačkim rediteljem Frankom Castorfom. Njihova kolaboracija iznedrila je neke od najmonumentalnijih i najupečatljivijih scenografija, koje su ikada krasile svetske pozorišne scene. Njegov rad karakterišu provokativni i upečatljivi svetovi, puni simbolike.

Zemlje iz regiona

Ove godine Crnu Goru predstavlja Darja Bajagić projektom “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osećaj”, koji je posvećen ostrvu i nekadašnjem logoru Mamula. Severnu Makedoniju predstavlja Slavica Janešlieva projektom “Inter Spem et Metum“, čija je kustoskinja Ana Frangovska. Bosna i Hercegovina učestvuje projektom “Mera mora” Stjepana Skoka, čiji je kustos i ujedno komesar Martin Ivanović. Sloveniju predstavlja Nika Špan projektom „Baštenska tajna za tebe“, čiji je kustos Vladimir Vidar.

Izabran najbolji nacionalni paviljon

Bijenale

Svečano otvaranje 60. Bijenala održano je 20. aprila, uz tradicionalnu dodelu nagrada. Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon dodeljen je australijskom, za izložbu “Kith and kin” Arčija Mura. Umetnik je mesecima radio na ručno iscrtanom porodičnom stablu “prvih nacija”, odnosno 65.000 godina istorije aboridžinskog naroda, koju je iscrtao belom kredom na crnim zidovima i stropu.

Među učesnicima na centralnoj izložbi “Stranci svuda” trijumfovao je maorski Mataaho Collective. Kolektiv čine četiri umetnice maorskog porekla koje su predstavile svetleću tkanu strukturu koja se poetično ukršta u galerijskom prostoru.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić