5 filmova u kojima ćete pronaći inspiraciju za italijanski letnji stil

Ovih dana u fokusu su nam lepršave haljine, lagane košulje i kratki šortsevi, sandale i šeširi, generalno, komadi i kombinacije koje čine da se osećamo kao da smo na moru uprkos tome što se “kuvamo” u gradu.

Kada govorimo o letnjem stilu gotovo automatski nam na pamet pada sunčana Italija, a njihovu modu u pravom smislu te reči najbolje je upoznati kroz neke od kultnih filmova inspirisanih ovom zemljom. Od Talentovanog gospodina Riplija do Zovi me svojim imenom, ovo su filmovi u kojima ćete pronaći inspiraciju za italijanski letnji stil.

Praznik u Rimu (1953)

Praznik u Rimu je verovatno najpoznatiji italijanski letnji film u kom Odri Hepbern glumi princezu koja želi normalan život makar na jedan dan, a Gregori Pek novinara koji joj u tome pomaže. Kostimografkinja Edit Hed bila je zadužena za sve one kultne stajlinge koji nas i dan-danas inspirišu, naočito sve one koji vole šik 50-ih. 

Ukradena lepota (1996)

Zahvaljujući Ukradenoj lepoti ne samo da ćete se zaljubiti u Toskanu, već i u onu pomalo lenju letnju ležernost kojom Liv Tajler odiše noseći lepršave cvetne haljine, hodajući bosa. 

Talentovani gospodin Ripli (1999)

Ukoliko želite da maštate o tome da se nalazite na italijanskom primorju, ovaj film je savršen za to. Gvinet Paltrou, Džud Lo i Met Dejmon donose najbolje od leta – preplanuli ten i mnogo lana, jarkih boja i upadljivih printova. Ne morate da putujete da biste se osećali kao da ste negde drugde. 

Rasprskavanje (2015)

Film je nazvan po čuvenoj slici “A Bigger Splash” Dejvida Hoknija iz 1967. i u ovoj psihološkoj drami glavne uloge tumače Tilda Svinton, Dakota Džonson, Ralf Fajns i Matijas Šonerts. Radnja filma odigrava se na malom italijanskom ostrvu koje, kao takvo, donosi perfektnu modnu inspiraciju. 

Zovi me svojim imenom (2017)

Jedan od najomiljenijih filmova 21. veka, Zovi me svojim imenom prikazuje predivnu letnju romansu smeštenu u valovita brda severne Italije. Ne samo da film donosi predivnu atmosferu zbog koje ćete se osećati kao da ste i sami tamo, već nas inspiriše da ovog leta odevanju pristupimo ležerno i slobodno, baš u duhu 80-ih. 

Foto: Profimedia

Priredila: Grazia