Da li znate da je serija “Succession” inspirisana medijskim carstvom Ruperta Mardoka

Sada gledamo petu, nenapisanu sezonu, kao dramu koja se odvija u pravom životu .

Porodica Roj je vlasnik globalnog konglomerata medija i zabave. Njeni članovi među sobom vode beskrajne i bespoštedne borbe za kontrolu nad kompanijom, jer se porodičnom patrijarhu bliži kraj. Osnivač, bezosećajni otac Logan Roj, biznismen je starog kova. On je izgradio posao koji vredi milijarde dolara, a za naslednike ima apsolutno nesposobne, ali zato preambiciozne, bahate i beskrupulozne potomke. Naslednici ne pokazuju ni najmanju želju da se menjaju. Ubeđeni da su bogom dati da upravljaju moćnim carstvom, oni ne samo da previđaju osnovnu ulogu svog posla kao objektivnog informisanja publike, nego po volji upravljaju i tuđim sudbinama. Ako vam se čini da ste prepoznali radnju serije Naslednici (Succession), u pravu ste. Trajala je četiri sezone, a uspeh je bio očekivan, jer je, gotovo dokumentaristički, serija ogolila našu medijsku starnost. A kada ste to shvatili, verovatno ste ostetili i pravu mučninu u stomaku.

Nije tajna da je autor serije, britanski scenarista Džesi Armstrong, bio inspirisan stvarnom medijskom imperijom, čiji je rodonačelnik Rupert Mardok. Na pitanje novinara o seriji “Naslednici”, članovi porodice su dali protivrečne odgovore. Sinovi su rekli da je “interesantna”, dok je partijarh, koji danas ima 92 godine, izjavio da je nije gledao. Međutim, njegova bivša supruga Džeri Hol, javnosti inače poznatija kao nekadašnja supruga Mika Džegera, priznala je da je morala da potpiše dokument da neće kontaktirati sa autorima serije “Naslednici”. Nje bi se verovatno prve setili kao izvora dragocenih, insajderskih anegdota.

Baš kao u seriji, u poslednje vreme su se pojačale spekulacije koga će Rupert Mardok imenovati za naslednika. Sada imamo odgovor. U pismu zaposlenima u kompaniji Fox and News Corp – njegovom televizijskom i izdavačkom poslu – on je otkrio da se povlači sa mesta predsednika, ostavljajući svog najstarijeg sina Laklana Mardoka na čelu. Ali, patrijarh se ne povlači potpuno, nego preuzima novu titulu predsednika emeritusa. – Mogu vam garantovati da ću biti uključen u posao svaki dan – poručio je. Dolaziće u kancelarije “kasnije petkom popodne”, dodao je, što oni koji ga poznaju čitaju kao poruku: ako ste mislili da biste na kraju nedelje mogli ranije da napustite posao, prevarili ste se. Ovaj potez izgleda kao da ga je potpisao sam Logan Roj (u seriji ga igra Brajan Koks). – Poput Ruperta, Logan je bio neko ko je diktirao komande svetu, i vrlo često se svet okrtao u skladu s tim – urednik u seriji Džejmi Karager. Mardokova lična imovina se procenjuje na 8,6 milijardi dolara, a mnogobrojni kritičari su ga optuživali da koristi svoje medije da bi uticao na svetsku politiku.

Sličnosti između stvarnog i fiktivnog medijskog carstva nisu slučajne, potvrđuje Karager. – Sa velikim zanimanjem smo posmatrali sve što je radio Mardok, i svi smo bili upoznati sa literaturom o njemu. Ljudi koji su bili povezani sa porodicom često su pokušavali da nam šalju tračeve – priznaje on.

U seriji, Šiv, Kendal i Roman Roj su se borili da preuzmu Loganovo nasleđe. Rupert Mardok ima šestoro dece, ali samo četvoro najstarijih ima pravo glasa u njegovoj korporaciji: Prudens, Lahlan, Elizabet i Džejms. Za oca se tvrdi da je uvek podsticao konkurenciju među decom. Prudens se drži podalje od očiju javnosti, dok je Elizabet napustila posao 2000. godine. Džejms izgleda više ne razgovara sa Laklanom i javno se ne slaže sa konzervativnim stavovima kompanije Foks, odnosno onog što je ostalo od nje posle prodaje velikog dela paketa kompaniji Disney. Zato je i on napustio očevu kompaniju. Karager otkriva da je Džejms pomogao da se oblikuje lik Kendala Roja, mada njegov život najviše podseća na život Mardokovog naslednika Lahlana. – Nedavno je čak objavljeno da Džejms Mardok želi da Fox News učini „dobrom silom”, što miriše na kendalizam – dodaje Karager.

Mardokovo povlačenje, kao ni u seriji, ne rešava sukobe porodice. – On priznaje da je Laklan pobedio na takmičenju, ali postoje i druge stvari koje bi se mogle desiti kada Rupert umre. Pod pretpostavkom da je smrtan – kaže Džim Voterson, jedan od urednika časopisa Guardian. U tom trenutku, četvoro dece će naslediti jednaku moć glasova. – Ako su njegova braća i sestre odlučili da se udruže

protiv Lahlana, on bi mogao biti uklonjen. Zato će veliko pitanje biti, da li je neko video Prudens, i šta ona misli – kaže Voterson. Iako to neće priznati, porodica Mardok je dobro svesna svoje televizijske projekcije. Melodija na temu “Naslednika” puštena je ocu Mardoku na njegov 90. rođendan, a priča se da Elizabeth nosi majicu „Team Shiv“. Serija je takođe izazvala i paranoju u moćnoj familiji. Kada se Rupert razveo od Džeri Hol, njihov sporazum je predviđao da ona ne može davati ideje piscima. – Čitao sam da je Lahlan optužio brata Džejmsa da nas “hrani” pričama, što, koliko ja znam, nije tačno. Ništa nam nije stiglo direktno od njega – tvrdi Karager.

Scenariste su, naime, inspirisali i drugi medijski patrijarsi, uključujući Roberta Maksvela i Samnera Redstona. – Mislim da su, da bi bili tako uspešni, tipovi mogula morali biti veoma nemilosrdni. Oni žele da pobede u svakoj areni. Suprotstavljanje njihove dece jedno protiv drugog čini se logičnim produžetkom toga – kaže Džejms Karager. Nažalost, novih epizoda serije Naslednici neće biti, ali bi stvarni život mogao da donese preokrete koji mogli da se osete u celom svetu – jer onaj ko drži medije, poseduje najveću moć. 

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.