Istorijat odnosa između Vila Smita, Džejde Pinket Smit i Krisa Roka

Na devedeset i četvrtoj dodeli nagrada Američke filmske akademije desilo se nekoliko važnih momenata. U celoj istoriji dodele Oskara tek treća žena je, u u gotovo sto godina, osvojila zlatnu statuetu za najbolju režiju (Džejn Kempion), za najbolji film proglašen je nezavisni CODA, prvi put je glumica afro-latinskog porekla ovenčana priznanjem za najbolju žensku sporednu rolu – Arijana Deboze, a Troj Kotsur postao je prvi glumac oštećenog sluha. Ipak, sve to zaboravljeno je u momentu kada je Vil Smit ustao sa stolice na kojoj je sedeo u sali Dolbi teatra u Los Anđelesu, prišao bini sa koje je komičar Kris Rok, prosipajući šale, uspeo da uvredi njegovu suprugu, glumicu Džejdu Pinket Smit, i opalio mu šamar. Šamar. Vil se vratio na mesto, vikao sa stolice na Krisa, koji se dozvao sebi i nastavio da vodi ceremoniju, svet je ostao u čudu, a popularnost dodele Oskara (koja je poslednjih godina drastično opala) krenula da raste. Odjednom svi samo pričaju o tom incidentu, prave mimove i na društvenim mrežama raspravljaju da li se Vil, koji je te večeri osvojio nagradu za najboljeg glumca u filmu King Richard, poneo kao vitez/džentlmen, braneći čast svoje supruge, ili nasilnik jer je na prozivku komičara (čiji je posao da zbija šale) odgovorio nasiljem.

Već drugi dan javnost raspravlja o tome šta se zapravo desilo i da je li je moralo baš tako, a malo ko zapravo zna da troje slavnih aktera ovog ne tako slavnog incidenta, iza sebe ima istoriju ljubavi i mržnje. Rok i Smit su 1995. godine bili baš dobri prijatelji, pa su se Kris i njegova sestra Džesmin pojavili kao gosti u seriji koja je proslavia Vila, Princu sa Bel Era. Postoji nekoliko fotografija na kojima je i Džejda sa njima u društvu, a Džejda i Kris su mnogo godina kasnije čak i glumili zajedno – pozajmljivali su glasove u animiranoj trilogiji Madagaskar. Džejda je bila Glorija, nilski konj, a Kris – Marti, zebra. Stvari među njima se izgleda komplikuju 2016. godine, opet zbog dodele Oskara kada je Kris sa bine prvi put isprozivao Pinketovu, koja je u to vreme bojkotovala svečanu manifestaciju zbog manjka nominacija njenih afro-američkih kolega.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRASWORLD (@brasworld)

– Šta se to dogodilo ove godine? Ljudi su poludeli, komentarisao je Kris u svom monologu. “Spajk Li je poludeo…Džejda Pinket Smit je poludela… Vil Smit je poludeo… Svi su poludeli. Džejda je rekla da neće da dođe, protestuje. Zar ne igra ona u TV seriji? Džejda bojkotuje Oskara – to vam je kao da ja bojkotujem Rijanine gaćice, a nisam ni pozvan tamo”, rekao je.

Online portal E! preneo je 2018. godine kako je Kris na instagramu bocnuo Vila Smita. Naime, Rok je ispod komentara koji je Vil ostavio uz sliku svoje bivše supruge, Šeri Zampino, sa kojom ima sina Treja, a koji glasi “najbolja mama na svetu” i “volim te Ri-Ri”, napisao: Vau, Vile druga supruga ti je puna razumevanja”, na šta mu je Zampino odgovorila: “Krise, nemoj da hejtuješ”.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram