Džoni Dep i film koji je sniman i u Srbiji, na pragu osvajanja Oskara?

Film “Minamata”, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, jedan je od favorita za osvajanje posebne nagrade na osnovu glasova publike na tviteru, koju Američka filmska akademija zvanično uvodi od ovogodišnje dodele Oskara. Ovo ostvarenje reditelja Endrua Levitasa rađeno je u koprodukciji kompanija “Samuel Goldwyn Films” i “Iervolino & Lady Bacardi Entertainment”. Segmenti ovog filma snimani su u Beogradu tokom 2019, a “Minamata” je premijerno prikazana u našoj zemlji na Festu 2021. godine.

Posebna kategorija po imenu “Fan Favourite Award”, omogućiće publici širom sveta da do 3. marta glasa za svoj omiljeni film, koristeći hešteg #OscarsFanFavorite na tviteru ili putem stranice OscarsFanFavorite.com, a dnevno je moguće glasati do 20 puta. Film “Minamata” zasnovan je na istinitoj priči i istoimenoj knjizi Ejlin Mioko Smit i Judžina Smita. Radnja se odvija 1971. godine, kada Judžin Smit, proslavljeni fotoreporter čiji lik tumači Džoni Dep, dobija zadatak da otputuje u japanski grad Minamatu, mesto opustošeno trovanjem živom. Kako bi otkrio istinu i razotkrio hemijsku kompaniju odgovornu za katastrofu, on koristi moćne fotografije, kako bi šira javnost saznala o Minamati.

Podsećamo da je Džoni Dep bio gost Beograda u oktobru 2021. godine, kada je promovisan “Puffins Impossible”, prvi animirani serijal u celini proizveden u Srbiji, u kojem Dep pozajmljuje karakter i glas junaku Džoniju Pafu. Serijal je kreiran u “Iervolino Studios (IES)”, dok produkciju potpisuje Archangel Digital Studios (ADS) Miloša Bikovića. Na osnovu učešća u lokalnim projektima, kao i na osnovu kontinuirane promocije umetničke zajednice Srbije u svetskim medijima, Depu je 15. februara ove godine dodeljena Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Minimata/Promo