Film iz Ekvadora prvi put na festivalu Španski metar

Ekvadorska romantična komedija “Neprilagođena si ili se praviš” Orlanda Erere biće prikazana u okviru šesnaestog izdanja festivala Španski metar u subotu 1. juna od 19 časova u Kulturnom centru Beograd (Kolarčeva 6), pod pokroviteljstvom Instituta Servantes a u saradnji sa Ambasadom Ekvadora u Mađarskoj i Počasnim Konzulatom Ekvadora u Srbiji, kada će veliko platno zauzeti srednjoškolski problemi prikazani na komičan način.

Film prati Huliju, glavnu junakinju ovog filma, koja je odrasla u SAD gde je bila izuzetno popularna među vršnjacima. Međutim, po povratku u Ekvador, biće iznenađena kada shvati da je popularna ekipa iz nove škole ne prihvata u svoje društvo. 

“Ova komična priča o pronalasku svog autentičnog glasa i mesta u društvu u tinejdžerskom periodu, suptilno gledaoce vodi kroz karakteristično odrastanje dece u Ekvadoru kroz prizmu privatnog školstva, školskih uniformi, uloge religije kroz odrastanje tinejdžera, a sve to u vreme influensera. Na ovaj način pruža uvid u drugačiji mentalitet ove latinoameričke zemlje nasuprot odrastanju u Srbiji, kroz univerzalne ljudske vrednosti – ljubav”, navodi Počasna konzulka Ekvadora u Srbiji, Kristina Spalajković Vegas.

Film “Misfit” proizveden u Ekvadoru i okupio je pored poznatih ekvadorskih glumaca i talente iz Meksika, Argentine, Perua, Kolumbije, Sjedinjenih Država i Španije. Nakon prikazivanja u ekvadorskim bioskopima, “Misfit” je postao ekvadorski film sa najvećom zaradom na nacionalnom nivou. Ekvador kao zemlja relativno mlade kinematografije, prvi put se na ovaj način pojavljuje na festivalu Španskog metra.

Reditelj Erera navodi da originalna verzija ovog filma potiče iz Holandije i objavljena 2017. godine, dok je ekvadorska adaptacija prilagođena humoru i elementima tipičnim za Latinsku Ameriku. Glavna karakteristika filma jeste bavljenje pitanjima sa kojima se tinejdžeri susreću poput vršnjačkog nasilja ali i ljubavi kao univerzalne vrednosti koja treba da krasi svako ljudsko biće.

Promo