“Izgubljena zemlja” u Kanu

Kako je izgledala Srbija sredinom devedesetih, u jeku masovnih protesta protiv režima, viđena očima jednog petnaestogodišnjaka, prva će videti publika Filmskog festivala u Kanu, koji se održava od polovine do kraja maja.

To je radnja filma Lost Country (izgubljena zelja) reditelja Vladimira Perišića, koji se takmiči u selekciji “Nedelja kritike”. Glavni junak Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova voljena majka portparolka one iste korumpirane i pogubne vlasti protiv koje su ustali njegovi prijatelji.

U filmu, nastalom u koprodukciji tri producentske kuće, srpske, hrvatske i francuske, u glavnim ulogama ćemo gledati debitanta Jovana Ginića i veteranku domaćeg glumišta Jasnu Đuričić. Lost Country je reditelju drugi igrani film, ali je on već stari znanac u Kanu. Njegov prvi film Ordinary people (Obični ljudi) prikazan je 2009. godine takođe na ovom prestižnom festivalu, kao i Our Shadows Will, kojim je Perišić dao doprinos kolektivnom filmu Mostovi Sarajeva, prikazanom u okviru zvanične selekcije u Kanu 2014. godine.

Tekst: M.Đ.

Foto: Profimedia