Kako (ne) podmladiti Kruza 

Novi holivudski trend “de-aging”, odnosno “skidanje” godina ostarelim glumcima na filmu uz pomoć tehnologije, počeo je da uzima maha. Posle drame “Irac”, nominovane za Oskara, diejdžing se koristio u spin-offu Ratova zvezda Mandalorac. Trenutno ovu tehnologiju gledamo u najnovijem nastavku serijala o Indijani Džonsu, jer producenti nisu želeli da se odreknu Harisona Forda, glumca koji od početka igra lik iz naslova, iako je on prevalio osamdesetu. 

Zato nije čudno što je i Kristofer Mekveri, režiser sedmog nastavka serijala “Nemoguća misija”, pod naslovom “Obračun s mrtvima”, pomislio da bi mogao da podmladi Toma Kruza u dugovečnoj ulozi agenta Itana Hanta. Mekveriju je ovo treći nastavak poznate franšize, i do sada nikome nije smetalo što vodeći glumac ulazi u sedmu deceniju života. Govoreći za GamesRadar, reditelj je priznao da u poslednjem nastavku jeste razmišljao o diejdžingu Kruza, ali je objasnio zašto se predomislio. Isprva je hteo da postavi prolog koji se događa u prošlosti, koristeći veštačku inteligenciju kako bi podmladio glavnu zvezdu.  

Međutim, ove planove je odbacio pošto je pogledao takve scene u drugim filmovima. – Prvobitno je postojala cela sekvenca na početku filma koji će se odigrati 1989. godine. Razgovarali smo o tome kao o flešbekovima u filmu. Razmišljali smo o diejdžingu. Dok sam istraživao ovu tehnologiju, ponavljao sam ili “Au, ovo je stvarno dobro” ili “Ovo nije baš tako dobro”, a jedino što nisam uspevao je da – pratim priču. Pažnju mi je stalno odvlačio glumac na ekranu koga sam poznavao toliko dugo, a odjednom ga vidim kao mladu osobu – rekao je Mekviri. Na kraju je „provalio kod“ o tome kako najbolje pristupiti veštačkom podmlađivanju, ali se do tada već bio udaljio od ideje. – Možda ćemo se još igrati s tim. Nikad ne treba da kažemo nikad – zaključio je reditelj. “Nemoguća misija 7” ulazi u bioskope i prvi obožavaoci koji su pogledali film već su dali povoljne kritike, ne obraćajući pažnju na godine Toma Kruza, uz kojeg pored Vinga Rejmsa, Rebeke Ferguson i Sajmona Pega, gledamo i jedno novo lice, Hejli Atvel. Već je u pripremi novi nastavak, mada je trenutno na čekanju, zbog štrajka scenarista u Americi.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Profimedia