Ko je Sofija Kopola, autorka filma “Prisila”

Dugo se čekao film “Prisila”, zasnovan na memoarima supruge kralja rokenrola, jer se tog poduhvata prihvatila žena čija je porodica Kopola takođe legenda pop kulture

Režiserka Sofija Kopola je pročitala memoare 78-godišnje Prisile Prisli, napisala scenario i odabrala glumce, malo poznate Kejli Spaeni za naslovnu junakinju i Džejkoba Elordija kao Elvisa. Film o supruzi kralja rokenrola prati Prisilino životno putovanje od tinejdžerke do ulaska u slavni brak, a premijera je zakazana za januar. I, dok svet s nestrpljenjem čeka da vidi šta je uradila žena koja je podjednako uspešna i kao glumica i kao rediteljka, mi vam donosimo porodični vodič Kopola, od kojeg bi takođe mogao da se snimi film.

Sofija je još kao dete igrala u gangsterskom klasiku Kum svog oca Frensisa Forda Kopole, i taman narasla do trećeg nastavka, da igra  jednu od glavnih uloga. To je nije sprečilo da, nasuprot mnogim “nepo bebama”, deci slavnih roditelja, pronađe sopstveni put. Režirala je nagrađivane scenarije Izgubljeni u prevodu, Marija Antoaneta i Prevaren, zatim filmove Smrt nedužnih, Negde i dramu Bling Ring. Pre tačno dvadeset godina, bila je treća žena reditelj ikada nominovana za Oskara, a 2010. postala je druga žena koja je dobila nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu.

Sofija potiče iz duge loze cenjenih umetnika. Njen otac je vodeći autor novog holivudskog pokreta šezdesetih i sedamdesetih, sa čak pet Oskara i nizom drugih prestižnih priznanja. Njena majka Elena Kopola je rediteljka dokumentarnih filmova, poput poznatog Srca tame. Takođe je poznata je po stvaranju pogleda iza kulisa na rad svoje porodice, beležeći borbu kroz koju prolaze porodični filmovi pre no što dospeju na veliko platno. Deda Karmi je komponovao muziku za serijal Kum, za šta je osvojio Oskara, a Italija, Sofijina baka je imala malu ulogu u ovoj sagi, a mnogo je poznatija po kuvaru Mama Coppola’s Pasta Book i proizvodnji linije sosova za testeninu Mammarella.

Braća i sestre Sofije Kopole, Đan-Karlo i Roman, takođe su u filmskoj industriji, kao i njena tetka Talija Šir (Koni Korleone u Kumu) i nećaka Đija Kopola. U najčudnijoj vezi od svih, rođak Sofije Kopole je glumac Nikolas Kejdž.

Sofijin prvi suprug je bio Spajk Džons za koga se misli da joj je bio inspiracija za filmskog supruga u Izgubljenima u prevodu. Sofija se zabavljala sa rediteljem Kventinom Tarantinom, sa kojim je i dalje prijatelj. Zatim se 2011. udala za sadašnjeg muža, muzičara Tomasa Marsa, koga je upoznala dok je producirala muziku za Smrt nedužnih. Imaju dve ćerke, Romi i Kozimu. Par je držao svoju decu podalje od pažnje. – Ne želim da se ikada iscrpe. Nikada nisam videla smisao da vodim malu decu na premijere filmova i slično. Samo želim da imaju detinjstvo – govorila je Sofija Kopola. Njena Romi danas ima 16 godina. Iako je priznala da je „najveće pravilo“ njenih roditelja da ne može da ima javne naloge na društvenim mrežama jer „ne žele da budem nepo beba”, ćerka Sofije Kopole je postala zvezda TikToka nakon bizarnog incidenta. Otkriveno je da je prizemljena nakon što je pokušala da iznajmi helikopter o Njujorka do Merilenda, na tatinu kreditnu karticu, kako bi se videla sa prijatejem koga je upoznala u letnjem kampu. Jedini uvid koji gledaoci imaju u život ove devojke jeste da ona ne zna razliku imeđu belog i crnog luka. Ona je u poslednje vreme pustila samo jedan komentar, koji je odjeknuo među pratiocima: „Ovo je Ari, dečko moje bebisiterke. Moji roditelji nikada nisu kod kuće, pa su ovo moji zamenski roditelji.“ Iako je većina ovo smatrala tužnim, našlo se i onih trezvenijih koji smatraju da odgovorni roditelji moraju pripaziti na dete koje je pokušalo da odleti helikopterom u nepoznato. Sofijina druga ćerka Kozima ima 13 godina i nikada se nije pojavila ni na internetu ni na javnim događajima. Međutim, o Kopolama sada svi žele da znaju više, pa se mnogi obožavaoci nadaju da će makar baka Elena snimiti film o tome šta se dešava iza dobro zatvorenih kapija njihovih vila.

Foto: profimedia

Tekst: M.Đorđević