Srećan 48 rođendan, Penelope Kruz!

Jedina španska glumica koja je osvojila Oskara, Penelope Kruz rođena je pre 48 godina u Alkobendasu, predgrađu Madrida. Odrastala je u skromnoj porodici, uz oca Eduarda, trgovca i automehaničara, i mamu Enkarnu, vlasnicu frizerskog salona. Ima brata Eduarda, koji se bavi muzikom, i sestru Moniku, koja je glumica. 2010. godine udala se za kolegu Havijera Bardema, sa kojim ima sina Leonarda i ćerku Lunu.

Prvi put na filmu pojavila se u ostvarenju Bigasa Lune, Šunka, Šunka, u kojem je igrala sa sadašnjim mužem i za koje je osvojila nominaciju za prestižnu špansku nagradu Goja u kategoriji za najbolju glumicu. Oskara je osvojila mnogo godina kasnije za sporednu žensku ulogu u filmu Vudija Alena “Viki, Kristina, Barselona”, dok je ove godine bila nominovana za njega, za glavnu žensku ulogu u filmu “Paralelne majke”. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @celebrites_avant_apres

Neke od najboljih saradnji na filmu ostvarila je sa Pedrom Almodovarom, koji je smatra svojom muzom i zbog kojeg je stekla svetsku slavu, pa je dobila priliku da igra i u komercijalnim ostvarenjima kao što su “Pirati sa Kariba”. Tu je igrala sa svojim omiljenim američkim glumcem – Džonijem Depom, sa kojim je glumila i u filmu Blow. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by crybabymotel (@crybabymotel)

– Ona je jedna od onih neustrašivih osoba koje imaju strast za svim i svačim. Poseduje “strastvenu krv za ljubav”, kako to volim da kažem. To mi je neverovatno privlačno. Ima lepotu i seksepil, rekao je o svojoj supruzi Bardem.

Mnogo lepih reči za nju imali su svi sa kojima je sarađivala na filmu.

– Ona ima sve! Veoma je seksepilna i lepa, a uz to sjajna glumica koja će te nasmejati ako treba ili biti vatrena. Samo nebo joj je granica, rekao je za nju Vudi Alen, a Metju Makonahi, sa kojim je bila u vezi, otkrio je da Penelope ima dar da sluša.

Iako je jedna od najpriznatijih glumica današnjice, muza mnogih reditelja ali i modnih kuća i kreatora, Penelope poslednjih godina ističe da joj je najvažnija uloga majke. O deci i suprugu malo govori u intervjuima, trudeći se da sačuva privatnost.

– Najsrećnija sam što sam majka, ali mnogo toga me iznenadilo oko majčinstva. Кao da se dogodi mala revolucija u vama. Ceo svet izgleda drugačije. Nikad više ne pomisliš prvo na sebe i mislim da je to dobro, otkrila je.

Penelope 28. aprila puni 48 godina, ali je i dalje krasi mladalački izgled.

– Lepota je veoma kompleksna stvar, koja se ne može smestiti u kavez i definisati određenim pravilima. Ne treba ni da ima veze sa parametrima koje diktira društvo, rekla je jednom.

Otkrila je i svoju rutinu nege, koja je veoma jednostavna – uveče skine šminku mlekom za čišćenje i umije se. Redovno radi piling i završava svoju večernju rutinu nege maskom sa kiseonikom. Nikad ne propušta nanošenje kreme za područje oko očiju, a sada koristi onu koja umanjuje bore i podočnjake. Ne puši i ne pije, jer to može da uništi njeno lice, a najviše konzumira mediteransku kuhinju i jela od povrća, pirinča, paste.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram