Podmlađen Harison Ford: Snima se peti deo serijala “Indiana Jones”

Da je Harison Ford neuništiv, bar kada je reč o serijalu “Indiana Jones”, dokazuju snimci sa seta koje je ekskluzivno objavio magazin Empire. Ima 80 godina, a reditelji ga doslovno nasleđuju kada je reč o liku dragog i neustrašivog arheologa, pa se u petom nastavku pojavljuje u istoj ulozi.

Doslovno istoj, jer su ga vratili u – rane četrdesete. Fotografije pokazuju ono o čemu se dugo pričalo. Forda su pomladili, koristeći najmoderniju tehnologiju i vizuelne efekte, tako da je Indiana u novom filmu otprilike iste starosti kao u prva tri nastavka. Doduše, ta tehnologija je korišćena samo na početku, jer je Jones vraćen u 1944, i u jednom dvorcu se suočava sa nacistima.

Posle sukoba, skače u 1969. godinu, objasnio je režiser James Mangold koji je zamenio Stevena Spielberga – Tako publika ne oseća promenu između četrdesetih i šezdesetih godina na nivou intelektualnog koncepta, nego doslovno oseti duh vremena – napominje on, dok se producentkinja Kathleen Kennedy nada da će gledaoci reći: “Vidi ti to, pronašli su snimke koje su napravili pre 40 godina!”. Naravno, ne treba sumnjati da je ponovo reč o vratolomnoj avanturi, zbog koje se odmah zna da gledate film o Indiani Jonesu.

Za stvaranje te scene je korišćen niz tehnika, uključujući najnoviji ILM softver koji je prelistao brdo snimaka mlađeg Harrisona Forda iz arhive, pre no što ih je uskladio s novim snimcima.

A šta kaže Harison Ford? Njemu je podmlađivanje bilo “pomalo jezivo”.

– Ali ovo je prvi put da sam poverovao u ono što vidim. U stvari ni ne želim da znam kako to funkcioniše, ali funkcioniše. I ne izaziva u meni želju za povratkom u mladost. Srećan sam u svojoj koži – rekao je veteran glume. Veći deo petog filma događa se 1969. godine, u vreme čovekovog leta u svemir. Film vraća franšizu u doba “Tragača za izgubljenim kovčegom”, a Indiana se još jednom sukobljava s nacistima. Druga ključna scena je na njujorškoj paradi povodom uspešne misije rakete Apollo 11, u avgustu pomenute godine.

– Jednostavna je činjenica da je celim projektom odlaska na Mesec upravljala grupa bivših nacista – Koliko su doista bivši, veliko je pitanje. To, naravno, jako živcira Indyja- ispričao je koscenarista Jez Butterworth. Neprijatelja glavnog junaka igra Mads Mikkelsen, na radost obožavateljki, ali i na žalost, jer ne vole da ga gledaju kao negativca. Ipak, čekajte. On je Voller, lik inspirisan istorijskom ličnosti, Wernherom von Braunom, bivšim nacističkim inženjerom koji je postao jedan od šefova NASA-e. Njega, inače, često nazivaju “ocem svemirskih letova”.

– On je čovek koji bi voleo da ispravi neke greške iz prošlosti. Tu je nešto što može svet učiniti mnogo boljim mjestom za život. On bi voleo to da ima u svojim rukama, a Indiana Jones u svojim. I eto priče – rekao je Mikkelsen. Osim njih dvojice, u filmu igraju Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies i još niz poznatih imena.

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.