Pored Brusa Vilisa, i ove holivudske ličnosti pate od afazije

Brus Vilis najavio je povlačenje iz sveta glume nakon što mu je dijagnostifikovana afazija – poremećaj koji otežava govor i pamćenje. Tužnu vest na društvenim mrežama podelila je Brusova porodica, uključujući i bivšu suprugu Demi Mur, napisavši da Vilis ima problem sa kognitivnim sposobnostima. Afazija obično nastaje nakon što osoba doživi moždani udar ili povredu glave, a zasad nije poznat razlog zbog kojeg glumac pati od ovog ne tako retkog poremećaja. Zapravo, Brus nije jedina holivudska zvezda koja se susrela sa afazijom, ima ih nekoliko. Proces oporovka od afazije je moguć, a, između ostalog, podrazumeva i pomoć logopeda.

Šeron Stoun

Kada je imala 43 godine, Šeron Stoun se srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpela naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Kad je otpuštena iz bolnice, izgubila je sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, uključujući mucanje.

Rendi Travis

Kantri zvezda nagrađena Gremijem, hospitalizovana je zbog virusne kardiomiopatije, virusa koji napada srce, a 2013. je doživeo moždani udar. Ubrzo nakon toga izgubio je sposobnost govora i razumevanja jezika, a svoju borbu s afazijom opisao je u memoarima iz 2019, “Zauvek, Amin: Memoari o muzici, veri i hrabrim životnim olujama“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @realcountrymusicpage

Emilija Klark

Nedugo pošto je završila snimanje prve sezone “Igre prestola” 2011, Emilija Klark je na vežbanju doživela bolnu glavobolju, koju je opisala kao da joj je elastična traka stiskala mozak. Svoje iskustvo neuobičajene vrste moždanog udara uzrokovanog krvarenjem na površini mozga, podelila je u prošlogodišnjem eseju koji je napisala za The New Yorker. “Nakon krvarenja nisam mogla da se setim imena. Umesto toga, besmislice su mi letele iz usta i počela sam da paničim. Nikada nisam doživela takav strah“, napisala je. Njena afazija je, srećom, nestala nakon nedelju dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emilia_clarke

Gebi Gifords

Gebi Gifords bila je domaćin događaja Congress on Your Corner ispred Safeway-a u Tusonu u januaru 2011. kada je naoružani muškarac počeo da puca na gomilu, pogodivši je u glavu. Njena borba s afazijom godinama ju je ostavila nesposobnom da artikuliše više od nekoliko reči, ali je i dalje mogla da peva pesme koje je naučila pre nego što je umalo ubijena. U pitanju je fenomen u vezi sa levom hemisferom mozga koja je odgovorna za jezik, dok je desna hemisfera specijalizovana za melodiju. Gifords se s vremenom oporavila, a sa suprugom je osnovala organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.

Dik Klark

Popularni američki voditelj doživeo je moždani udar u decembru 2004, koji ga je ostavio paralizovanim na desnoj strani, a takođe je doživeo i afaziju. Nakon toga nastavio je da odrađuje ulogu voditelja sve do smrti, 2012. godine. “Dik Klark pokazao je svetu da ljudi mogu da imaju moždani udar i da i dalje mogu da funkcionišu“, rekao je za Los Angeles Times dr Robert Tompson.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram