Serija “Jutarnji šou” se nenadano vraća pred publiku: Moćan projekat Dženifer Aniston i Riz Viterspun

Ali bez glavne muške uloge - žene sada vode reč!

Kada u moru serija koje se proizvode, neka od njih dostigne treću sezonu, danas se to može porediti s uspehom koji su dostizali Igra prestola, Čudnije stvari ili nekada Prijatelji. Jedna od takvih serija je Jutarnji šou, koji se nedavno vratio, ali bez ključnog sastojka: glavne muške zvezde. Da podsetimo, inspirisana knjigom Brajana Steltera “Top of the Morning”, ova priča istražuje dinamiku moći muškaraca i žena na radnom mestu popularnog TV formata, zadubljujući se naročito u seksizam i ejdžizam. Za radnju koja je do sada obuhvatila uzbudljive priče o šefovima predatorima, kulturi otkazivanja i dramatičnoj konkurenciji u medijima, smrt zastarelog voditelja Miča Keslera i bivšeg ljubavnog interesovanja Alekse Levi, koju tumači Dženifer Aniston, u novoj sezoni se oseća sasvim prikladno. Žene sada vode šou, kako na ekranu tako i van njega. – Mislim da je zaista važno da emisiju prave uglavnom žene – kaže glavna producentkinja Mimi Leder. Ona je članica tima koju Dženifer Aniston otvoreno na setu naziva „našom slavnom liderkom“.

Treba reći da nova sezona nije bila u planu, ali je ideja počela da se razvija čim su počele glasine da će američki Vrhovni sud poništiti  zakon o abortusu “Ro protiv Vejda”, donetog pre više od pola veka.

– Cela ova sezona postoji u kontekstu te odluke. Naša sezona je  počela sa izbacivanjem seksualnih predatora. Sada se čini da su predatori protiv autonomije žena, a u stvarnosti, dolaze od najviših pravosudnih institucija u zemlji. Dakle, tamo je prilično zastrašujuće. I mi pokušavamo da se pozabavimo intimnim stranama naših likova – njihovim ljubavima, njihovim gubicima – i ženama na radnom mestu. Koje je njihovo mesto? Da li im je mesto? Mogu li da vladaju? Da, mogu. Ko pokušava da ih zaustavi? Svi – ističe Mimi Leder.

Sa Dženifer Aniston na čelu, kao zvezdom serije i izvršnom producentkinjom, serija se postavila kao drama u znaku vremena, napisana u ime žena širom planete. Sa Riz Viterspun kao Bredli Džekson, strastvenom lokalnom novinarkom koja dobija profesionalnu priliku nakon što je Kesler proteran zbog neprikladnog ponašanja, dve producentkinje postaju konkurencija. Doduše, samo ispred ekrana, a iza kamera su saradnice. Jer, Viterspun je takođe producentkinja serije. – Ja sam pokrenula seriju sa Džen i Riz kao izvršnim producentima i one su uključene u sve od samog početka. Čitaju scenarije. Daju komentare. One pomažu da se oblikuje priča. Njih dve su pravi producenti – ističe Leder. Ona kaže da obe zvezde izuzetno poštuju talentovane ljude sa kojima rade, ispred i iza kamera. – Mi smo jedna velika porodica koja pokušava da napravi ovu priču o nečem važnom – zaključuje Leder.

U jednom nedavnom intervjuu Aniston je rekla za Jutarnji šou da je to “devojka koja je porasla”. Drugim rečima, da je to najupečatljivija emisija koju je ona stvorila nakon pokretanja svoje produkcijske kuće Echo Films, što se dogodilo još kada se razvela od Breda Pita. Govoreći da je to što ona čini veoma fokusirano na žene, Aniston je zaključila: „Postoji nivo razumevanja, saosećanja i obzira za koji mislim da ne postoji uvek među momcima.“

Jutarnji šou je do sada nominovan za 11 Emija, a osvojio je samo jednu od ovih nagrada. Da ironija bude veća, s obzirom na njen sadržaj, priznanje je otišlo muškarcu, Biliju Kradapu, za najboljeg sporednog glumca. Ali za Leder je to veliki uspeh, s obzirom na to koliko su se žene borile da se ova serija uopšte snimala. – Mislim da ono što svi rade u seriji jeste, da pokušavaju da shvate šta je istina, šta je njihova istina. Ja se plašim za novinarstvo. Gledam dosta TV emisija, dosta političkih emisija. Gledam i bojim se za svet, da li će opstati sa istinom. Svet je tako podeljen, kao što nikada ranije nije bio. I imamo mnogo velikih problema – kaže Leder. S obzirom na to u šta se glavna producentkinja upustila, nije ni čudo što je Aniston naziva Naša neustrašiva liderka. Je li to istina? – Jeste! – smeje se ona, podsećajući da njeno prezime podseća na lidera (leader). – Radila sam do zadnje kapi znoja. Mnogo. Morate biti neustrašivi u svom poslu i životu i ova serija vam to ne samo omogućava, nego vas i nagoni na to – zaključuje Mimi Leder, glavna producentkinja serije “Jutarnji šou”.

Foto: Profimedia

Tekst: Milica Đorđević