Skandal na pomolu: Snežana i sedam woke pratilaca

Prve fotografije sa snimanja novog rimejka Diznijevog klasika prikazuju princezu koja šeta sa raznolikom grupom veselih muškaraca i žena umesto patuljaka. Pospanko, Ljutko, Radiša, Štediša, Ljubiša, Smeško i Dobrica – koji su decenijama oduševljavali decu – odlaze u penziju. U novoj verziji “Snežane” biće zamenjeni “magičnim stvorenjima“. Evo i zašto. Svi patuljci su muškarci, svi su belci, i održavali su štetne stereotipe o nepostojećim bićima iz bajke koja žive u šumi, sa šiljastim šeširima, objašnjava The New York Post.

Naslovni lik princeze igra Rejčel Zegler, debitantkinja iz “Priče sa zapadne strane”. Glumicu, koja nosi čuvenu žuto-plavu haljinu Snežane i crveni ogrtač, prati grupa koja je obučena u odeću jarkih boja i nosi radni alat, a izgledaju kao mešavina polova, nacionalnosti i visine.

Kompanija Dizni je najavila da će sedam patuljaka biti izbačeni kako bi „izbegli jačanje stereotipa“ nakon što je Piter Dinklejdž iz Igre prestola, glumac patuljastog rasta, kritikovao „nazadnu priču“ 2022. godine.

– Bio sam malo zatečen kada su u Dizniju bili veoma ponosni što su postavili latino glumicu za Snežanu, ali vi još uvek pričate priču o Snežani i sedam patuljaka – rekao je Dinklejdž u jednom podkastu. – Za mene to nema smisla. Ti si progresivan, a još uvek praviš onu nazadnu priču o sedam patuljaka koji žive zajedno u pećini. Šta do đavola radiš, čoveče? Zar nisam učinio ništa da unapredim stvar iz svoje kutije za sapunice? Valjda nisam dovoljno glasan – rekao je glumac tada.

Osvrćući se na njegovu izjavu, NY Post postavlja otvoreno pitanje: Da li Dinklejdž ozbiljno misli da su ljudi ikada pomešali patuljke iz crtanih filmova sa stvarnim ljudskim bićima? Snežani patuljci čak ni ne žive u pećini, nego imaju udobnu, dobro opremljenu kuću. Da ne govorimo o činjenici da su oni moralni centar filma. – To nije stereotip, nego, kao i sve bajke, koristi nestvarno da osvetli previše stvaran svet u kojem živimo – zaključuje njujorški list.

Diznijevi šefovi su se takođe našli na udaru kritike jer su dali naslovnu ulogu Zeglerovoj, uprkos tome što se priča o vrlinama tradicionalne nemačke princeze, budući da pisani original pripada braći Grim. Film, u kojem takođe glumi i Gal Gadot kao zla maćeha,  trebao bi da bude prikazan u proleće 2024. godine.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Profimedia

Video: YouTube