Srećan rođendan, Sofija Loren!

Legendarna Italijanka Sofija Loren proslavila je 86. rođendan. Podsećamo se najvažnijih trenutaka u životu glumice.

Detinjstvo u Pocuoliju

Život Sofije Loren klasična je priča o Pepeljugi: devojka koju je odgajila samohrana majka odrasla je u kući svoje bake u provincijskom ribarskom mestu blizu Napulja i živela siromašno. Sofija je rođena van braka, a nakon njenog rođenja otac je odbio da se oženi njenom majkom. Majka – nastavnica muzike – da bi nahranila dvoje dece, bila je primorana da svira klavir u lokalnoj kafani, u kojoj je mlada Sofija istovremeno radila kao konobarica. Sa 14 godina Sofi je pobedila na prvom izboru lepote i preselila se sa majkom u Rim. Tamo je na jednom od takmičenja upoznala filmskog producenta Karla Pontija, koji će kasnije postati njen suprug i najbolji prijatelj. Ona je imala 16, on 38, a on je bio oženjen.

Karlo Ponti: 50 godina zajedno

Bilo je mnogo legendi o ovom braku. Neko je rekao da je iskusni producent Ponti, čim je video Sofi, odmah odlučio da će od nje napraviti seksualni simbol italijanske kinematografije, i prvih godina ciljano je snimao samo u glavnim filmovima, u kojima se većina glumica pojavila polugola, pored toga isto, zamolio je da ode pod nož plastičnog hirurga. Drugi su uživali u detaljima kako je Katolička crkva odbila da odobri razvod Pontiju, koji je deset godina bio u sukobu sa samim papom. Prošlo je više od 70 godina otkako su se Ponti i Loren upoznali, a činjenice su odavno preplavljene gomilom spekulacija, ali jedno je sigurno: svet je dobio upravo takvu Sofiju Loren, uglavnom zahvaljujući Pontiju. Za nju je bio više od supruga – prijatelj i mentor: pomagao je u odabiru pravih režisera, sklapao ugovore sa filmskim studijima koji su bili od koristi za Loren i promovisao priznanje u Holivudu.

„Pomogao mi je da pronađem smisao svog života“, sažeto je priznala Loren u jednom intervjuu. Potajno su se venčali u Meksiku, zatim, posle 10 godina veze, sasvim javno – u Italiji, i živeli zajedno pola veka.

Prava Italijanka

Za većinu je Sofija Loren oličenje svega italijanskog. U većini filmova pojavila se u ulozi jednostavne, ali jake žene, koja ima mnoštvo iskušenja. Ovu sliku u njoj je video reditelj Vitorio de Sika, četvorostruki oskarovac, jedan od glavnih predstavnika italijanskog neorealizma. Zajedno su radili više od 20 godina, a u svojim filmovima Loren je igrala sve uloge – od Napuljskog zlata (1954) do udovice u Dve žene (1960). Poslednji se i dalje smatra jednim od glavnih glumicinih filmova: u dobi od 26 godina devojka je uspela da odigra tragičnu ulogu – udovicu i majku koja beže iz rata da bi spasila ćerku. U jednoj od poslednjih scena, heroina je podvrgnuta nasilju – prošlo je više od 50 godina od izlaska filma, ali i dalje ova scena ostaje jedna od najemotivnijih u bioskopu, po napetosti se poredi sa scenom nasilja u filmu „Nepovratnost”, gde je igrala još jedna Italijanka – Monika Beluči.

„Dve žene“, gde je mladu Lauren pratio Žan Pol Belmondo, dirnula je ne samo publiku, već i akademike Oskara – 1962. godine postala je prva neamerička glumica koja je dobila Oskara.

Majčinstvo

Poznato je da se Sofija Loren lečila od neplodnosti. Imala je dva pobačaja, a Lauren je svoje prvo dete rodila sa 34, a drugo sa 38. Sinovi Karlo i Edvard Ponti ponos su glumice, koja je skoro prestala da snima par godina nakon njihovog rođenja: njena poslednja istaknuta dela u Holivudu datiraju iz 1974.

Najmlađi, Karlo Ponti, uspešan je dirigent. Stariji, Eduardo – reditelj: slavna majka je povremeno glumila u njegovim filmovima.

„Sve što imam dugujem špagetama”

Vlasnica izražajnih očiju, punih usana, bujnih grudi i tankog struka, Sofija Loren jedna je od najlepših žena na svetu. Pored toga, ona ima odličan smisao za humor: u jednom intervjuu je više puta ponovila da svoje obline duguje ne dijetama, već … testeninama. „Napokon, postoje dobre vesti: jedite više testenine“, piše glumica u svojoj knjizi „Žena i lepota“, nagoveštavajući da dijeta ženu neće učiniti zdravom, ali to čine pravi ugljeni hidrati. Još jedna tajna Italijanke sa odličnim apetitom je maslinovo ulje: Sofija Loren preporučuje devojkama ne samo da ga stavljaju u hranu, već i da od njega prave kupke – za glatku kožu.

„Ženska haljina treba da bude poput ograde od bodljikave žice: ispuni svoju svrhu, ali ne ometa pogled“, piše glumica u jednoj od svojih knjiga.

Štaviše, Sofija Loren se danas pridržava ove filozofije, svako malo uzbuđujući crveni tepih Kana ili Venecije dubokim dekolteom i uskim suknjama i haljinama.

foto:Pinterest