Šta nas sve čeka na 77. Filmskom festivalu u Kanu

Svakog maja, oči svetske javnosti, usmerene su u pravcu Kana. Grad glamura, smešten na Azurnoj obali, tada postaje glavna planetarna tačka, bar kada je reč o filmskoj umetnosti. Tako će biti i ove godine –  77. Filmski festival u Kanu, održaće se od 14. do 25. maja. Bogata filmska produkcija, premijere, defile filmskih zvezda, raskošne toalete, brojni novinari, foto-reporteri i oduševljeni fanovi, samo su deo prepoznatljive festivalske atmosfere.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji Kanskog festivala, naći će se 19 filmova. Ono što već na početku privlači pažnju, jeste prisustvo mnogih slavnih imena. Tako ćemo videti novi film Frensisa Forda Kopole „Megalopolis“, intrigantno povratničko ostvarnje Dejvida Kronenberga „Shrouds“, a tu je i Pol Šreder sa svojim filmom „Oh, Canada“ u kome igraju Uma Turman, Ričard Gir, ali i nova glumačka zvezda Džejkob Elordi. Među najinteresnatnijim ostvarenjima, izdvaja se film reditelja Alija Abasija „The Apprentice“, koji donosi priču o mladim danima Donalda Trampa, ali i film “Marcello mio”, reditelja Kristofa Onorea, čija je glavna tema poznata filmska porodica Mastrojani. Ništa manje interesantan nije ni film “Emilia Perez” poznatog francuskog reditelja Žaka Odijara u kome glavne uloge tumače Zoi Saldana i Selena Gomez. To je priča o advokatici koja ima zadatak da pomogne odbeglom vođi meksičkog kartela da se podvrgne operaciji promene pola, kako bi izbegao vlasti, ali i postao žena, o kakvoj je oduvek sanjao.

Odluku o najboljem filmu Festivala, doneće posebno odabran stručni žiri, kojim će ove godine predsedavati žena – glumica, scenaristkinja i rediteljka, Greta Gerving, koja je prošlu godinu obeležila svojim hit filmom „Barbi“. Gervingova će biti prva američka rediteljka, a ujedno i druga najmlađa osoba, koje se našla na poziciji Predsednika glavnog žirija kanskog festivala. Prva je bila slavna Sofija Loren, koja je imala samo 31 godinu kada se 1966. godine našla na ovoj privilegovanoj, ali i odgovornoj funkciji.

Jedna od glavnih zvezda ovogodišnjeg festivala u Kanu, biće legendarni holivudski reditelj Džordž Lukas, autor kultnih serijala „Ratovi zvezda“ i „Indijana Džons“. Njemu će biti uručena Zlatna palma, kao počasno priznanje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti.

Kanski filmski festival je jedan od najpoznatijih, ali i najrelavantnijih filmskih festivala u svetu. Tradicionalno se organizuje od 1946. godine, a nastao je kao pandan tada jedinom i najznačajnijiem evropskom filmskom festivalu u Veneciji. Za 77 godina svog postojanja, stekao je izuzetnu reputaciju, kako među filmskim stvaraocima, tako i među ljubiteljima filma. Doći, videti, biti viđen, a pre svega učestvovati, na Kanskom festivalu, smatra se uspehom i privilegijom. Zato i ne čudi podatak da godišnje, na adresu Festivala, stigne preko 1500 prijava, a samo nekolicina odabranih filmova ima priliku da se predstavi publici i učestvuje u “borbi” za neku od prestižnih nagrada.

Svečana ceremonija, kao i većina fimskih projekcija, održavaju se u Festivalsko-kongresnoj palati (Palais des Festivals et des Congrès), objektu koji je namenski napravljen za potrebe Festivala. Sama zgrada, kao i crveni tepih ispred nje, privlače veliki broj turista tokom čitave godine. Čuvene stepenice kojima se penju i na kojima poziraju najveće svetske filmske zvezde, predstavljaju “hotspot”, bar kada su u pitanju glamur i modna pravila.

Da će festival u Kanu postati simbol glamura, bilo je jasno još sredinom prošlog veka, kada su crvenim stepenicama defilovale najveće filmske dive poput Odri Hepbern, Grejs Keli, Brižit Bardo, Sofije Loren i Elizabet Tejlor. One su diktirale trendove, izazivale pažnju, zavodile svojom pojavom i ništa manje raskošnim toaletama. I danas se prepričava euforija, koju je u Kanu izazvala Brižit Bardo, nakon premijere filma “I Bog stvori ženu”. Sličnu pomamu među predstavnicima medija, ali i posetiocima Festivala, izazvala je i Madona, koja je 1991. godine u Kanu predstavila svoj čuveni “reality” dokumentarac “U krevetu sa Madonom”. Francuska žandermerija je tada angažovala dodatni broj agenata i policijaca, koji su bili zaduženi za njenu bezbednost, ali i bezbednost samog događaja.

U novijoj istoriji, brojne filmske, pa i muzičke i modne zvezde, takođe su imale svoje zlatne trenutke na čuvenim “crvenim stepenicama”. Blejk Lajvli u raskošnoj Gucci haljini, zasijala je 2014. godine, donoseći dah starog Holivuda. Ekstravaganciju je više puta pokazala i Bela Hadid, kako u kreaciji Žana Pola Gotijea, koju je ponela 2021. godine, tako i u veoma zapaženom modelu modne kuće Schiaparelli. Blistala je i Nikol Kidman 2013. godine u haljini modne kuće Dior, kao i Šeron Stoun u ekstravagntno-floranoj kreaciji, sa potpisom Dolce&Gabbana…

Međutim, Kan nisu samo glamur, lepota i stil. Manji ili veći skandali, slučajni ili namerni pehovi, modni promašaji, pa i pojedine bizarnosti, nisu zaobišle ni Kanski festival. Štaviše, legenda o filmskom festivalu u Kanu, započela je skandalom – davne 1954. godine, francuska glumica Simon Silva, raspoložena i pripita, skinula je gornji deo kupaćeg kostima i sa rukama na grudima, pozirala pored slavnog i podjednako pripitog Roberta Mičama. Fotografija je izazvala veliki skandal, ali je zahvaljujući njoj, ceo svet čuo za Kan, to novo mesto “razvrata” na Azurnoj obali.

Sličnih, (ne)planiranih situacija je bilo i kasnije. Francuska glumica Sofi Marso, imala je “upečatljiv” peh na crvenom tepihu 2005. godine, kada joj je nehotično skliznula bretela na haljini i otkrila celu dojku. Iako je munjevito odreagovala, fotografija njenih “skandalozno” golih grudi je obišla planetu. Prkoseći strogom festivalskom kodeksu oblačenja, koji je zahtevao od žena visoke potpetice, glumica Kristen Stjuart je nasred crvenog tepiha izula svoje cipele i bosa ušetala u Palatu. Izraelska ministarka kulture se 2017. godine pojavila na svečanom defileu u haljini koja je na sebi imali motiv Jerusalima, što je izazvalo politički skandal, posebno među pripadnicima proizraelske i propalestinske frakcije. Ipak, sigurno jedna od najbizarnijih pojava na crvenom tepihu u Kanu, bila je porno glumica Ćićolina, koja se 1985. godine, pojavila u “pokušaju haljine”, koja je otkrivala njene grudi, kao i većinu tela. Da prizor bude još “zanimljiviji”, u ruci je nosila plišanu igračku roze boje.

Tokom festivalskih dana, u Kanu je sve podređeno ovoj manifrestaciji. Grad je užurban, prepun ljudi, ali i najrazličitijih dešavanja. Glavna gradska tačka, svakako je Kroazeta (La Croisette), čuveno šetalište uz more, ali i najskuplja ulica u Kanu. Deo gradske plaže, koja se proteže dužinom Kroazete, pretvara se u bioskop na otvorenom, dok su privatne plaže, kao i usidrene jahte, mesta na kojima se odvijaju prateći festivalski program i žurke bogatih i slavnih. Tokom svog boravka u Kanu, filmske zvezde najčešće odsedaju u legendarnom gradskom hotelu “Carlton”, koji je otvoren davne 1911. godine. Oni koji vole da se distanciraju od festivalske gužve, biraju luksuzni resort Hotel du Cap Eden Roc, koji pripada obližnjim Antibima i postoji od 1870. godine.

Užurbana atmosfera, glamur, miris mora, ali i filmske trake, neće izostati ni ovog maja. Kan je spreman za 77. filmski festival i ispisivanje još jedne stranice (filmske) istorije. Tradicija se nastavlja…

Foto: Profimedia

Tekst: Bratislav Mihailović