Suđenje decenije: Džoni Dep i Amber Herd ne planiraju da se zaustave

Žestoki sudski spor glumaca Džonija Depa (58) i njegove bivše supruge Amber Herd (35) nastavljen je u američkoj saveznoj državi Virdžiniji. Posle poraza u prvoj rundi, na suđenju za klevetu u Velikoj Britaniji, Dep sad tuži Herd i traži 50 miliona dolara odštete zbog autorskog teksta koji je napisala za Vašington post u kom je tvrdila da je žrtva porodičnog nasilja.

Glumica odgovorila protivtužbom – tvrdi da je ono što Džoni govori neistina i traži 100 miliona. Depov pravni tim tražio je i izborio da se suđenje održi u Virdžiniji – domu dve redakcije Vašington posta i mestu gde se list fizički štampa.

Suđenje između bivših supružnika je javno, a svakog dana je sve burnije i bizarnije, pošto isplivavaju novi detalji iz odnosa koji je započeo kao bajka, a onda se, očigledno, pretvorio u horor film.

Amber i Džoni upoznali su se na snimanju filma “Portorikanske noći: dnevnik opijaja”, ubrzo su uplovili u opojnu ljubavnu romansu (isprva tajnu), zatim se verili 2014, pa razmenili zavete na intimnom venčanju 2015, da bi nakon godinu dana usledio razvod (u avgustu 2016).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filmatic (@filmatic)

Herd je podnela zahtev za razvod od glumca i zatražila zabranu prilaska. Navela je da ju je Dep fizički zlostavljao tokom njihove veze i rekla je da je to obično bilo pod uticajem droga ili alkohola.

Navela je da se u vreme podnošenja zahteva za razvod dogodio incident – da je Dep bacio svoj telefon na nju. Međutim, portparol policije tada je rekao da u kući nisu utvrdili nikakve tragove zlostavljanja.

Naša veza je bila jako strastvena i ponekad nestabilna, ali uvek vezana ljubavlju. Nijedna strana nije iznela lažne optužbe za finansijsku dobit. Nikad nije bilo namere fizičkog ili emocionalnog povređivanja, izjavili su tada Dep i Herd u zajedničkoj objavi. Herd je od razvoda dobila 7 miliona dolara, koje je donirala u dobrotvorne svrhe.

Pre nego što je objavljen autorski tekst Amber Herd, Dep je 2018. godine tužio izdavača britanskog lista San, za klevetu zbog članka u kom je nazvan “tabadžijom supruge”. Ali, iako se ova sudska bitka vodila između Depa i Sana, tronedeljno suđenje u Londonu izgledalo je više kao spor između bivših supružnika.

Depove šanse za uspeh bile su bolje u Engleskoj nego u SAD, gde oklevetana strana mora da dokaže da ono što je rečeno o njoj nije istina. Sa druge strane Atlantika je suprotno – teret dokazivanja je na navodnom klevetniku, koji mora da dokaže da je izrečeno tačno.

On je ipak izgubio. Britanski sudija je presudio da “velika većina” optužbi Amber Herd za zlostavljanje može da se dokaže prema građanskim standardima – što znači da je verovatnije da se zlostavljanje desilo nego da nije. Prošle godine je Depova žalba na tu odluku odbačena.

Glumica je potom napisala autorski tekst za Washington Post u kojem je istakla da je bila žrtva fizičkog nasilja, ne navodeći ime zlostavljača, ali je bilo jasno da misli na Džonija, koji je, nakon tog teksta ostao bez značajnih glumačkih angažmana i prihoda (izbačen je iz franšiza Fantastične zveri i Pirati sa Kariba).

Svakodnevna suđenja, koja ovih dana predstavljaju zabavu za milione, rezultiraju iznošenjem prljavog veša bivših supružnika na svetlo dana, pa smo dosad mogli da vidimo snimke Depovih ispada besa, tonske zapise u kojima je očito mentalno zlostavljanje sa obe strane, kao i tekstualne poruke pune ljubomore, agonije, očaja i toksične ljubavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @psycom

Glumac je čak jednom rekao bivšoj ženi “da će doći do krvoprolića, ako ne ode iz tog odnosa”.

Dok je prethodnih godina većina bila na strani 35-godišnje glumice i manekenke, tokom ovog suđenja isplivali su detalji koji su pokazali drugu stranu priče, te je Dep “zaradio” sažaljenje jednog dela publike.

Mnogi su primetili da mimika Amber Herd tokom suđenja izgleda neprirodno, smatraju da je reč o dobroj glumi.

Gluma na sudu joj je jednako loša kao i na velikom platnu, jedan je od najblažih komentara. 

U maratonskom suđenju, Dep je negirao optužbe za fizičko nasilje koje je Herd iznela protiv njega.  

– Bilo je svađa i sličnih stvari takve prirode, ali nikad u životu nisam došao do toga da udarim gospođu Herd, niti sam u životu udario ijednu ženu, rekao je Džoni Dep.

Dotakao se i svojih početaka s Amber.

– Na početku je sve bilo, koliko se sećam, predobro da bi bilo istinito. Bila je pažljiva, nežna, pametna, zabavna i puna razumevanja. U mojoj glavi ona je bila savršena partnerka. Poznavala je opskurnu bluz muziku koju sam slušao, izjavio je glumac i dodao kako je tada bila draga, načitana i slatka.

A onda su stvari počele da se menjaju. Samo neke od bizarnosti koje su otkrivene jeste utvrđena rutina koju su Dep i Amber imali, a to je da mu ona, kad glumac dođe kući, izuje čizme i donese čašu vina. Jednom, kad je preskočio tu rutinu i izuo čizme sam, Amber je doživela napad besa jer je smatrala da je njen posao da mu izuje čizme.

– Jednom kada primetite tako nešto, počinjete da primećujete i druge sitnice koje izlaze na videlo. Ona je u roku od godinu i po dana postala druga osoba, otkrio je glumac koji je zbog njenih napada besa, a kada bi odsedao u nekom hotelu, uvek imao i rezervnu sobu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ScreenBinge (@screenbinge_)

Što se tiče optužbi za nasilje dok je bio pijan, Dep ne spori da je konzumirao droge i alkohol, ali tvrdi da tokom stanja izmenjene svesti nikad nije naneo štetu nekom drugom.

– Ako je ikada iko imao problem sa mojim opijanjem, u bilo kom trenutku mog života, to sam bio ja. Jedina osoba koju sam ikad zlostavljao bio sam ja sam.

Očekuje se da suđenje traje još 6 nedelja, a lista potencijalnih svedoka broji oko 120 ljudi među kojima su i poznate ličnosti kao što su Ilon Mask (sa kojim se Herd zabavljala 2016), Džejms Franko, Elen Barkin, Pol Betani.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia