Poslednja sezona serije “Kruna”: Teme koje su ponovo pokrenule teorije zavere

Stvarajući snažniji imidž kralju Čarlsu nego mnoge njegove državničke aktivnosti.

  Poslednja sezona serije

Najpoznatiji kralj na svetu, britanski suveren Čarls Treći, nije proslavio 75. rođendan ekstravagantnom večerom ili preteranim prikazom raskoši. Umesto toga, sledio je tradiciju svoje majke Elizabeta koja je ovakve prilike obeležavala skromno i radno. Pritom je kraljeva poruka bila jasna: njegov primarni fokus bio je na javnoj službi, koja je počela zvaničnim otvaranjem organizacije Coronation Food Project. Njegov mlađi sin, odbegli princ Hari, nije bio tamo, ali se veruje da mu je privatno, telefonskim pozivom iz Amerike u kojoj sada živi, čestitao svećice na torti i prvu godinu vladavine. Priča o  telefonskoj čestitci smatra se maslinovom grančicom, nakon zvaničnih tvrdnji da nije bilo kontakta sa princom Harijem o pozivu na očev rođendan. Hari je ranije je bio pozvan u zamak Balmoral da vidi svog oca kada je bio u kratkoj poseti Velikoj Britaniji u septembru, ali je odbio ponudu.

Porodični razdor i dalje vlada u srcu monarhije – i biće dodatno podgrejan sa poslednjom, možda najkontroverznijom, sezonom planetarno popularne serije Kruna. Poslednja sezona ide iz dva dela, u novembru i polovinom decembra, a počinje poslednjim letom princeze Dajane i njenim odmorom na jugu Francuske sa prijateljem Dodijem Al-Fajedom u avgustu 1997, sa kojim je zajedno kasnije nastradala. Dramatizacija princezine smrti koja je usledila, sahrana i njene posledice sigurno će doneti više bola i slomljenog srca kralju Čarlsu i njenoj deci, prinčevima Vilijamu i Hariju, pa čak i Kejt kao novoj princezi od Velsa.

Serija “Kruna” se vratila na onaj poslednji telefonski razgovor koji je Dajana imala sa mladim Vilijamom i Harijem, dok su bili na odmoru u Balmoralu sa Čarlsom. Kada su braća govorila o svojoj majci 2017. za dokumentarac ITV-a, otkrili su da ih još uvek proganja ogroman bol i žaljenje što nisu ni slutili da je taj poziv bio poslednji razgovor s njom, i poslednji put da su joj čuli glas.

Nova sezona takođe oslikava kraljevsku porodicu u crkvi u Balmoralu jutro nakon što je Dajana umrla, sa mladim Harijem koji plače tokom himne. Takođe je prikazan princ Vilijam koji se vraća u školu u Itonu i bori se da se nosi sa majčinom smrću. A onda sledi potez koji su mnogi nazvali nečuvenim: serija “Kruna” vraća Dajanin „duh“ da se prikaže kraljici Elizabeti i princu Čarls. Međutim, kreator serije Piter Morgan je objasnio u intervjuu za Variety da nema ničeg natprirodnog u njenom posthumnom izgledu: – Nikada tu scenu nisam zamišljao kao Dajanin „duh“ u tradicionalnom smislu. Ona je nastavila da živi vrlo jasno u glavama onih koje je ostavila iza sebe – rekao je Morgan.

  Poslednja sezona serije

Teme poslednje sezone “Krune” su, naravno, ponovo pokrenule štetne glasine i suprotstavljene teorije zavere koje nastavljaju da se vrte oko 26 godina nakon Dajanine smrti u Parizu, kao i sugestije da je bila u drugom stanju sa Al Fajedovim detetom kada je umrla. (Jedan od kraljičinih doktora, koji je prisustvovao obdukciji, sedam godina nakon Dajanine smrti je potvrdio da princeza nije bila trudna.)

Kraljevi pomoćnici jasno su pokazali njegov prezir prema seriji Kruna, nazvavši je „rasipanjem holivudskog budžeta“. Što se tiče Vilijama i Harija, malo koga nije dirnula upečatljiva slika dvojice dečaka, od 15 i 12 godina, koji se jedva, mada s istreniranim dostojanstvom, vuku iza kovčega svoje majke. Kako se oni osećaju u vezi sa serijom?

Kada Vilijam pronalazi portret svoje majke u drami, to je „cinično iskorišćavanje najgore vrste“, kažu medijski izvori. Princ Hari je, u međuvremenu, rekao glumcu Džejmsu Kordenu 2021. da je to video, komentarišući: – Labavo je zasnovano na istini. Naravno, to nije striktno tačno, ali vam daje grubu predstavu o tome kakav je to stil života, kakvi su pritisci stavljanja dužnosti i službe iznad porodice i svega ostalog, šta može proizaći iz toga – priznao je princ Hari.

Nije tajna da u seriji postoji dosta umetničkog obrađivanja istorije (Netflix je poklekao pritisku javnosti u vreme prošle sezone da izda izjavu o odricanju odgovornosti pre svake epizode). Problem za one članove kraljevske porodice Vindzor koji mrze “Krunu” je u tome što je ova serija, inače i dalje izuzetno popularna svuda, pa i u Srbiji, ponekad ubedljivija ​od istine.

Uprkos svim „istorijskim greškama“, ova nametljiva, drska i uzbudljiva serija zapravo je bila veliki poklon kraljevskim porodicama. Uostalom, pokojna kraljica Elizabeta, koja je od prave britanske krune napravila jedan od najvećih brendova sveta, nije uzalud govorila: „Moram da budem viđena da bi mi se verovalo”. Drugim rečima, bolje je biti viđen makar i kroz prizmu blokbaster drame nego ne biti viđen uopšte. Da se o britanskoj kruni uopšte ne govori, to bi bilo fatalno i po monarhiju i po one koji od nje žive ili imaju obilate koristi. A takvih je zaista mnogo, skoro cela jedna nacija, u domovini i po svetu.

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.