I dalje ne verujemo: Zašto u filmu Love Actually Natali nazivaju buckom?

Ukoliko ne možete da zamislite novogodišnje i božićne praznike, a da barem jednom ne odgledate film Ričarda Kertisa “U stvari ljubav”, onda ste ga siguro gledali preko 18 puta, i sigurno vam je svaki put zasmetala po neka sitnica. Recimo, zašto lik Eme Tompson, čiji muž ima ljubavnu aferu sa sekretaricom, reaguje tako što – ne reaguje? Okej, možda ste za Emu i imali razumevanja, ali kako reagujete na deo u kome Natali, preslatka sekretarica premijera Velike Britanije, koga tumači Hju Grant, kaže kako nema sreće u ljubavi jer nijedan dečko ne voli njene butine (veličine tri debla)?

Kad su izveštavanje i globalna percepcija o izgledu i odnosu prema telu u pitanju, mnogo toga se promenilo u poslednjih 18 godina, pa verovatno priča o Natalinim butinama ne bi ni bila moguća danas, posebno ne u komercijalnom filmu i na način na koji je to prikazano u “Love Actually”. U slučaju da vam treba podsetnik, prisetite se da je Natali, koju igra Martin Makkačion, prikazana kao žena koja nema “normalne proporcije”, a osim nje, koja se šali na sopstveni račun, zadirkuje je i koleginica Ana. koja je neprestano zove buckom i komentariše njena “ogromna” ramena, kao i sopstveni otac, koji je zove debeljucom. 

Među prvima, koji je skrenuo pažnju na “Natali problem” našao se Aleks Lajt, “body positivity” influenser, koji je još prošle godine napisao iscrpan post na instagramu o tome. Kako je istakao, za početak, Natali uopšte nije debela, ni po jednom parametru, i nema razloga da je na filmu nazivaju debelom. Drugo, i da jeste bucmasta, šta je loše u tome? Treće, čemu insistiranje na “body shamingu”, inače prisutnom i u kultnim filmovima Dnevnik Bridžit Džouns i seriji Prijatelji? Ismevanje nečijeg izgleda, kakav god on bio, jednostavno nije smešno. 

Danas, osamnaest godina kasnije, verovatno ne možemo da verujemo da je Natalina težina uopšte mogla i da bude tema ovako divnog filma koji slavi ljubav, i zato sada, ako odlučite da pogledate ovu romantičnu komediju za praznike, slobodno to uradite bez griže savesti – dok jedete ostatke ruske salate sa novogodišnje trpeze.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram