Filmska rekapitulacija: Najbolja ostvarenja u 2021.

Postoji nešto nostalgično-primamljivo u tome da na kraju godine napravimo rekapitulaciju svega što se do tog trenutka desilo – kako na globalnom nivou, tako i na onom krajnje ličnom planu. Ovo je, naravno, prilika da pohvalimo sve(t) što je bilo dobro, a da iz onoga što možda i nije bilo tako dobro izvučemo lekcije i postavimo ciljeve za unapređenje u narednoj godini. Ne možemo sve, daleko od toga, ali ohrabrujuće je znati da nešto ipak jeste u našim rukama, naročito ako uzmnemo u obzir to kakve su dve godine iza nas. Ne znamo da li možemo da se nadamo da će se u 2022. nešto promeniti nabolje, ali… Ko zna! Uostalom, uvek možemo da se promenimo mi i naša percepcija.

Možda ćete onu ličnu rekapitulaciju ostaviti za sam kraj meseca, ali mi smo onom globalnom polako počeli da se bavimo. Jer, ostalo je taman dovoljno vremena do kraja godine da nadoknadimo propušteno.

Pročitajte još i: Oskar 2022: Pogledajte odmah 10 filmova koji se smatraju favoritima

Dakle, filmovi. Možete li da zamislite period pandemije bez njih? Koliko god su snimanja bila ograničena, koliko god nismo mogli u bioskope već smo se masovno pretplaćivali na razne striming servise, koliko god je celokupna industrija ispaštala zbog dešavanja u svetu, 2021. je ipak bila dobra godina. Mnogo je ostvarenja u kojima smo uživali tokom prethodnih 12 meseci, zato je pravi trenutak da im odamo priznanje i smestimo ih na listu “the best of”. Taman ako vam je potrebna inspiracija šta da gledate narednih dana…

The French Dispatch

Licorice Pizza

Zola

I Was a Simple Man

In the Same Breath

C’mon C’mon

Passing

Pebbles

Petite Maman

Procession

The Woman Who Ran

The Disciple

Being the Ricardos

Parallel Mothers

The American Sector

All Light, Everywhere

A Cop Movie

Swimming Out Till the Sea Turns Blue

Listening to Kenny G

Drive My Car

The Card Counter

Uppercase Print

Little Girl

Cry Macho

Exterminate All the Brutes

Paris Calligrammes

The Year of the Everlasting Storm

You Will Die at Twenty

France

Titane

Test Pattern

No Ordinary Man

Isabella

There Is No Evil

Wojnarowicz

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić