Počinje Filmski festival u Veneciji: Ove filmove svi nestrpljivo isčekuju

Ko od glumačkih zvezda neće izostati uprkos štrajku u Americi?

Već nedeljama unazad, oblak se nadvio nad Lidom, dok je odbrojavanje do početka Venecijanskog filmskog festivala 2023 – koji traje od 30. avgusta do 9. septembra – završeno. Naime, štrajkovi glumaca i scenarista u Holivudu (WGA i SAG-AFTRA) doveli su produkcije i promotivne turneje širom sveta do potpunog zastoja dok se nastavljaju pregovori za fer dogovor sa producentima i šefovima studija.

Pored toga što je otkazan film “Challegers” sa Zendajom, koji je trebalo da otvori 80. izdanje festivala, štrajk preti da ugrozi jedan od najvećih filmskih festivala na planeti, na kome se u velikoj meri promovišu i kandidati za Oskara, mogućnošću naglog otkazivanja i drugih holivudskih blokbastera zajedno sa njihovim zvezdama.

Ovog vikenda Variety je izvestio da će nekoliko značajnih imena zaista biti tamo: „Nakon više izveštaja, festival je potvrdio da se očekuje Adam Drajver na crvenom tepihu Lida kako bi promovisao film Majkla Mana „Ferrari“, u kojem igra glavnog lika, italijanskog pionira automobilskih trka Enca Ferarija. Landri Džons dolazi za “Dogmana” Luka Besona, Mads Mikelsen pojaviće se za film danskog reditelja Nikolaja Arsela “The Promised Land” i Džesika Čestejn za „Memory“ meksičkog autora Majkla Franka”. Ovi filmovi su nezavisne produkcije, nisu povezane sa AMPTP, a SAG-AFTRA im je odobrila izuzeće.

Uprkos svim lošim izgledima, festival prkosi sumnjama, isporučujući zadivljujuću postavu koja kombinuje evropska umetnička izdanja sa velikim šansama za priznanja. U nastavku donosimo izbor od 7 filmova na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Priscilla

Poor Things

Ferrari

Maestro

The Killer

Finalmente L’alba

The Wonderful Story of Henry Sugar

Foto: Profimedia, Video: Youtube

Priredila: T.M.