Šta gledamo, čitamo i slušamo u oktobru

POZORIŠTE

Na 57. izdanju Bitefa za glavne nagrade takmiči se osam pozorišnih komada iz raznih strana sveta

Sa devet predstava u glavnom programu, ovogodišnji Bitef se održava od 3. do 10. oktobra pod sloganom Snago, ne pristaj da budeš nečija. U nekoliko beogradskih pozorišta predstavljaju se odvažne produkcije iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije. Uvertira je „Božanstvena komedija” u režiji Franka Kastorfa i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Za glavne nagrade takmiči se osam pozorišnih komada. Na svečanom otvaranju 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvodi se komad „Deca sunca” prema delu Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik. Drama, smeštena u šezdesete godine, prati grupu idealista,  odvojenih od surove stvarnosti spoljašnjeg sveta.

Božanstvena komedija, Foto: Dragana Udovičić

Mario Banuši, grčki glumac i reditelj poreklom iz Albanije, donosi u Atelje 212 jedan od najatraktivnjih pozorišnih komada u Evropi, „Zbogom, Lindita”. Njegov rad bez dijaloga, inspirisan zagrobnim običajima Balkana, donosi priču o  suočavanju s gubitkom voljene osobe. Boje domaćeg teatra braniće dve predstave, „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom” koreografa Igora Koruge i „Kao i sve slobodne devojke” u režiji Selme Spahić. Domaća rediteljka Anja Suša predstavlja komad #Jeanne rađen u koprodukciji sa dva švedska pozorišta, o savremenoj verziji priče o Jovanki Orleanki. Festival zatvara Wakatt belgijskog koreografa Serža Emea Kulibalija i kompozitora, džez flautiste Medžika Malika. Komad inspirisan kolonijalizmom izvodi Plesno pozorište iz Burkine Faso.

Umetnički direktor Nikita Milivojević istakao je da slogan ovogodišnjeg Bitefa, preuzet iz pesme Radmile Petrović, na najbolji način spaja glavni program koji ističe otpornost ljudskog duha.

KNJIGA

U ime naroda i nove priče Miodrag Majić

U osam novih priča dodatih poznatoj zbirci U ime naroda, prepoznaje se ista poetička nit, što svedoči o piščevoj doslednosti u načinu pretakanja stvarnosti u tekst, ali i o ličnoj istrajnosti u ideji da se istina izgovori glasno – u ime naroda. U objedninjenim tekstovima koje je autor objavljivao u Blogu sudije Majića, već tada je njegova proza privukla pažnju čitalaca, pa se može reći da je ova knjiga uvertira za sve ono što je usledilo uslediti – romani Miodraga Majića danas su među najčitanijima u okviru savremene domaće književne produkcije.

FILM

GoetheFEST u tri grada

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održava se tokom celog oktobra, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu. Program zatvara film Čovekove mere Larsa Baruera (na slici) o nemačkom kolonijalizmu. – Dominiraju filmovi koji potvrđuju tezu da je život težak i ako ste tinejdžer u berlinskom kvartu Nojkeln ili inženjer kosovskog porekla koji pokušava da se integriše u nemačko društvo, nastavnica na početku karijere, žena u Iranu, volite nekoga ko napusti svet živih, ili u filmskom svetu ne prođete dobro u podeli uloga. Ako dozvolimo sebi da, učeći iz tuđih percepcija utičemo na sopstvenu, ona može biti bliža stvarnosti – rekla je selektorka festivala Sunčica Šido.

Ludi novac

Kezia Kambazembi (Girley Charlene Jazama)

Zasnovana na legendarnoj borbi Davida protiv Golijata, ovo je suluda, mada istinita priča u režiji Krega Gilespija o svakodnevnim ljudima. Oni su su promenili pravila igre na Vol Stritu i obogatili se pretvarajući GameStop, običnu prodavnicu video igrica u tržnom centru, u najpopularniju kompaniju na svetu, a ceo događaj dočaraće vam Vinsent D’Onofrio, Šajlin Vudli, Set Rogen u glavnim ulogama.

MUZIKA

Rolingstonsi konačno su objavili novi album pod nazivom “Hackney Diamonds”. Na konferenciji za novinare u Hackney Empire-u u istočnom Londonu (u čast naslova albuma), Mik Džeger, Kit Ričards i Ronie Vud, razgovarali su sa Džimijem Falonom kako bi najavili album. „Ne želim da se hvalim“, rekao je Džeger, „Ali ne bismo objavili ovu ploču da nam se zaista nije dopala.”

Album je predstavljen numerom „Angry“, kao znak onoga što dolazi: vrhunska, napeta pesma sa onim što je Ričards nazvao „fanki rifom“, sa video snimkom koji naglašava moć rokenrola. U njemu se pojavljuje mlada holivudska zvezda, Sidni Svini, koja menja svoje uobičajene haljine sa crvenog tepiha za par izrezanih kožnih pantalona i odgovarajući korset, dok se izvija na zadnjem sedištu kabrioleta, svirajući zamišljenu gitaru i pevajući.

foto: Profimedia, Promo, Pexels, Unsplash

tekst: Grazia