Domaći filmovi koje do nedelje možete pogledati na Festu

Ukupan broj domaćih filmova na ovogodišnjem, pedesetom jubilarnom Festu, imponzantan je i oslikava stanje u domaćoj kinematografiji – nikad se više nije snimalo u novijoj istoriji. Festival je otvorio film Stefana Arsenijevića, “Strahinja Banović”, koji je sa pet osvojih nagrada bio apsolutni pobednik na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio i Kristalni globus za najbolji film. Ako niste stigli da ga pogledate na Festu, to možete učiniti u septembru, kada bi trebalo da bude distribuiran u domaćim bioskopima. A evo koja domaća ostvarenja možete videti do nedelje, 6. marta, kada se završavala najznačaniji filmski festival u našoj zemlji. 

Posle zime, Ivan Bakrač 

Ovo je prvi dugometražni igrani film crnogorskog reditelja Ivana Bakrača, koji je snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji. “Posle zime“ je priča o sazrevanju i govori o pet prijatelja iz malog crnogorskog grada u kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstvo, iako ih razdvajaju kilometri. U glavnim ulogama su Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Maja Šuša. Projekcije: 3. mart, Kombank dvorana (sala 1), u 17 časova; 4. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 17 sati; 5. mart, Jugoslovenska kinoteka (sala Makavejev), u 18:30 sati. 

Heroji radničke klase, Miloš Pušić 

Ovaj film je pre Festa prikazan na 72. Berlinskom filmskom festivalu, u okviru prestižnog programa “Panorama”. Režirao ga je Miloš Pušić, koji je okupio impozantnu glumačku ekipu. U glavnoj ulozi je Jasna Đuričić, nedavno proglašena najboljom evroskom glumicom za film “Quo Vadis, Aida?” a tu je i Boris Isaković. “Heroji radničke klase” govori o građevinskim radnicima koji, nezadovoljni svojim položajem, pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje kad ta borba postaje igra za život i smrt. Projekcije: 4. mart, Kombank dvorana (sala 1) u 19:30 časova; 5. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 19:30 časova; 6. mart, Bioskop Fontana, u 15 časova i istog dana u Jugoslovenskoj kinoteci, u sali Makavejev, u 18: 30. 

Komunistički raj, Miloš Stojanović 

Film je nastao po motivima istoimene pripovetke Aleksandra Popovića, majstora groteske, koji je prikazao kako se celo društvo menja u ratnim uslovima. Menjaju se ljudske naravi u svim slojevima društva, do neverovatnih razmera. U filmu igraju Goran Daničić – Zuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Wagner, Viktor Akerblom, Aleksandra Šaljić i drugi, a biće prikazan u okviru programa Fest Fokus. Projekcije: 3. mart, Dom omladine Beograda, u 20 časova, 4. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 10 sati, i istog dana u Domu omladine u 15 časova. Možete ga pogledati i 5. marta u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev, u 11 časova. 

Čekajući Handkea, Goran Stojanović 

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Osim Srđana Petrovića, u filmu se pojavljuju Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović. Film je dokumentarnog karaktera i prikazuje se u glavnom programu, van konkurencije. Projekcije: 5. mart, Kombank dvorana (sala 1), u 17 časova; 6. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 17 sati, istog dana u Cineplexx Galeriji Beograd (sala 7) u 17:30 i u Kombank dvorani (sala 6) u 21:30. 

Gejm, Ana Lazarević

Strahinja, krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnošću od kockanja, biva zaglavljen sa dvojicom dečaka-migranta u balkanskoj zabiti. Prinuđeni su da se drže sporednih puteva kako bi pronašli ilegalan prelaz u zapadnu Evropu (što je radnja koja se u slengu zove “gejm”). Izražena strast prema životu jednog od dečaka povešće Strahinuju na put osvešćenja po pitanju zidova koje je podigao oko sebe. Film je režirala Ana Lazarević, rediteljka koja je rođena u Beogradu, a magistrirala je film na Univerzitetu Kolumbija. U glavnim ulogama je inostrana ekipa, ali i Branislav Trifunović i Sloboda Mićalović. Projekcija: 3. mart, Kombank dvorana (sala 6), u 13:30 sati. 

Lovac na vetar, Mihai Sofronea

U programskoj celini Fest Focus biće prikazan rumunsko-bugarsko-srpski film “Lovac na vetar” (The Windseeker), čiji je srpski koproducent Stefan Orlandić. Jednog dana Radu saznaje da mu je ostalo još samo nekoliko meseci života. On bira da beži od smrti do iznemoglosti, pronalazeći utočište u malom zabačenom selu gde će se čekanje smrti pretvoriti u zaborav na nju. Projekcije: 4. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 10 sati; 5. mart, Dom omladine Beograda, u 17:30; 6. mart, Dom omladine Beograda, u 12:30. 

Suncokret, Elya Gilman

Elija Gilman je rediteljka, scenaristkinja, producentkinja i glumica. Rođena je 1975. godine u Almatiju. Godine 2005. diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Kazahstanu, a zatim i filmsku režiju na čuvenom VGIK-u u Moskvi. U njenom poslednjem filmu “Suncokret”, koji je nagrađivan na svetskim festivalima, jednu od glavnih uloga tumači naša Sloboda Mićalović. Radnja filma u fokus stavlja četrnaestogodišnjeg Amira koji se krije u svom virtuelnom svetu igara, bežeći od školskih i kućnih problema. Za razliku od stvarnog života, u virtuelnom svetu je sve jednostavno i jasno. Projekcije: 3. mart, Jugoslovenska kinoteka (sala Makavejev), u 11 sati; 4. mart, Dom omladine Beograda, 17:30 I istog dana u Kombank dvorani ( u Sali 6), u 19 časova. 

Hoću muža, Sonya Karpunina

Ovo nije domaći film, ali u ruskom ostvarenju “Hoću muža”, glavnu ulogu ima domaća zvezda, Miloš Biković. U festovskom programu radnja filma je opisana ovako: “Za novinarku Ljubu sve u njenom životu odvija se po planu – radi kao voditeljka na televiziji i ima uspešnog i bogatog verenika Roberta. Ali taj plan odlazi dođavola kad Ljubin mobilni prestane da radi, a ona zatraži da poziv obavi s telefona slučajnog prolaznika. To je Sergej, čiji je život do tada takođe proticao mirno i odmereno. Ovaj susret će pokrenuti seriju događaja koji će u potpunosti promeniti Ljubin i Sergejev život, a i njih same”. Film “Hoću muža” ima premijeru petog marta (istovremeno u Srbiji i Rusiji), a pogledajte tačno vreme projekcija: 5. mart, Cineplexx Galerija Beograd (sala IMAX), u 19 sati; Cineplexx Ušće Shopping Center (sala 1) u 19:30, Cineplexx Ušće Shopping Center (sala 2) u 20 časova.

 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: YouTube, naslovna slika – film Posle zime, promo