“The Greatest Night in Pop”: Film koji zahteva vašu pažnju

"The Greatest Night in Pop"

Mislim da ne postoji dovoljno prostora u tekstu kako bih izrazila svoje oduševljenje filmom “The Greatest Night in Pop”. U moru muzičkih dokumentaraca, od kojih većina pati od sindroma lošeg scenarija, nadobudnog predstavljanja i čistog egoizma, ovaj film predstavlja izuzetno osveženje. Fabula prati organizaciju i snimanje čuvene pesme “We Are the World”, objavljene 1985. sa ciljem prikupljanja sredstava za ugroženu decu u Africi. Međutim naracija, zapleti, kao i emocije koje film evocira, prevazišli su sva moja očekivanja.

Film nagrađivanog reditelja Bao Gujena, “The Greatest Night in Pop”, predstavljen je na Sundance festivalu početkom godine. Ovaj festival postao je odskočna daska za muzičke dokumentarce koji razbijaju formu i suvoparne hvalospeve na koje smo navikli.

“The Greatest Night in Pop”

Film je baziran na dokumentarnom materijalu snimljenom tokom priprema, kao i tokom studijskog snimanja pesme. “The Greatest Night in Pop” prati muzičku legendu, Kvinsi Džonsa, tokom čitavog kreativnog procesa. Gledati ga kako radi I na koji način kroti ego najvećih muzičkih zvezda svog vremena je gotovo fascinantno. Kroz film nas vodi Lajonel Riči, zajedno sa Sindi Lauper, Hari Belafonte, Kvinsi Džouns, Keni Logins, i drugima.

“The Greatest Night in Pop”

Film nas pre svega uvodi u vodeće likove i ciljeve za koje su se oni borili. Ideja humanitarne pomoći deci u Africi započela je sa Hari Belanfonte, koji je godinu dana ranije objavio singl “Do They Know It’s Christmas?”. Njegova pesma je bila dobrotvornog karaktera u borbi protiv gladi. Ova numera je inspirisala menadžera Kena Kragena, Kvinsi Džounsa, Majkla Džeksona i Lajonel Ričija da osmisle jednu od najboljih pesama ikada.

American Music Awards

Pesma nije bila gotova skoro do samog ulaska u studio. Ali ono što ovu priču čini zanimljivom je način na koji su probrani učesnici. A još intrigantnije je način na koji su oni okupljeni. Lajonel Riči je 1985. Imao tu čast da vodi program American Music Awards. Event koji je okupljao najveće zvezde muzičke scene.

Delovalo je gotovo nemoguće sazvati tako velika imena iz industrije, bez ikakve pompe i špekulacija u medijima. Tako su glavni akteri našeg filma domišljato pozivali zvanice American Music Awards-a, tokom samog događaja. Tada je usledio jedan pažljivo organizovani haos, koji se savršeno preneo na filmsko platno.

Ostavite svoj ego ispred vrata

Ispred A&M studija u Los Anđelesu, počele su da se okupljaju zvezde poput Tine Tarner, Boba Dilana, Stivija Vondera, Dajane Ros, i drugih. Kvinsi Džons je na vratima studija napisao izuzetnu poruku “Check your ego at the door”, iliti ostavite svoj ego ispred vrata. Ono što sledi je izuzetno sirova, dirljiva, humana i realna priča, kakvu davno nismo videli. Nakon više sati rada, zvezde postaju ogoljene, suočene sa svojim nedostatcima, ali i svojim egom.

“The Greatest Night in Pop”

Biografski dokumentarci o muzici možda polako gube na snazi, ali “The Greatest Night in Pop” funkcioniše tako što je specifičan i prosvetljujući. Prirodno, dovodi do razmišljanja da li bi nešto poput “We Are the World” moglo da se sprovede danas? Postoji osećaj da je ono što se dogodilo u tom studiju 1985. godine bilo jedinstveno i posebno. Da li je to bila najveća noć? Ne znam. Ali ovaj film će vas ubediti da je bila posebna.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić