Zašto je Netfliksova serija “Kralj koga nikada nije bilo” izazvala toliko buke

U seriji zasnovanoj na stvarnim događajima, Beatriče Boromeo, članica vladarske porodice Monaka, istražuje nekažnjeni zločin koji je pogodio čuvenu porodicu, a nju emotivno dirnuo još kao devojčicu

Nijedna Netfliksova dokumentarna serija nije izazvala toliko buke kao Kralj koga nikada nije bilo režiserke Beatriče Boromeo. Ona je ćerka italijanskog aristokrate don Karla Ferdinanda, a u isto vreme i stilska ikona i ambasadorka brenda Dior. Po profesiji je novinarka, koja je magistrirala na njujorškom univerzitetu Olimpija, a u kneževsku porodicu Monaka ušla je 21015. godine, udajom za Pjera Kaziragija. Ako vam to ime nije poznato, onda ste sigurno čuli za  njegovu majku, princezu Karolinu, najstarije dete vladara kneževnine Monako, princa Renijea Trećeg i obožavane glumice Grejs Keli. To je sigurno pomoglo da o najnovijem projektu Beatris Oromeo zabruje mediji širom sveta.

U trodelnoj dokumentarnoj seriji usredsređenoj na članove jedne druge kraljevske porodice, iz susedne Italije, Beatriče otkriva koliko duboko je italijanski princ Vitorio Emanuele Savoj bio umešan u misteriozni zločin koji je pogodio i njenu užu porodicu. Priča seže u 1978. na ostrvu Kavalo, između Korzike i Sardinije. U toploj avgustovskoj noći, nakon posete restoranu, princ Vitorio Emanuele se u pijanom stanju vratio na svoju jahtu, gde su u blizini bile usidrene još tri. Uznemiren što je njegov gumenjak kojim se stiže do jahte bio vezan za drugu jahtu, napadač se popeo na brod i ispalio dva metka. Iako je samo pucanjem hteo da upozori i uplaši mladiće, ranio je Nemca Dirka Hamera, koji je podlegao povredama uprkos brzoj intervenciji. Događaj je pokrenuo jedan od najvećih društvenih skandala koji je odjeknuo, a Vitorio Emanuele nikada nije preuzeo odgovornost za taj čin.

netfliksove serije
Beatrice Borromeo Casiraghi

– Ova priča je bila deo mog detinjstva, jer je moja majka bila jedna od najbližih prijateljica Birgit, Dirkove sestre. Bila je uključena u različite faze njenog života, uključujući organizaciju Dirkove sahrane – rekla je Beatriče za Hollywood Reporter. Bila je to afera o kojoj se kod kuće pričalo sa izvesnim osećajem bespomoćnosti o činjenicama i onome što se dogodilo, i o oreolu nekažnjivosti koja je plutala oko Vitorija Emanuela. – Mislim da je to bila jedna od priča zbog koje sam odlučila da postanem novinar – rekla je 38-godišnja princeza Beatris i dodala da se na nju prenela trauma Dirkove sestre, koja je decenijama bila usamljeni borac u potrazi za istinom.

Vitorio Emanuele je oslobođen optužbi za ubistvo iz nehata u kontroverznom suđenju 1991. godine i osuđen je na šest meseci zatvora zbog nelegalnog posedovanja oružja. Beatriče su bile potrebne godine da ubedi ovog čoveka, sada 86-godišnjaka, da učestvuje u dokumentarnoj seriji. Uspostavljanje kontakta s njim bio joj je najteži deo projekta. Kada je 2006. objavila snimak njegovog (navodnog) priznanja, on ju je tužio, ali je ona dobila dugu pravnu bitku. – Sećam se koliko sam bila frustrirana kao dete kada sam čula razloge zašto svi treba da skrenu pogled. Kasnije u životu, kada sam bila reporterka italijanskog dnevnika Il Fatto Kuotidiano, verovatno sam postala previše opsednuta ovim slučajem. Napisala sam neke prilično agresivne članke, ali oni nisu imali onaj balans koji sam našla sa dokumentarnom serijom. Ona govori o sistemu vlasti koji je tada vladao i kako se pravdom i istinom može manipulisati savezima, novcem i izbegavanjem odgovornosti. Sistem je zaštitio Vitorija Emanuela – objasnila je autorka filma za Variety.

Dok gledamo dokumentarni film Kralj koga nikada nije bilo, već se priča o sledećem projektu Beatriče Boromeo. U njemu će, navodno, razgovarati o istoriji Kneževine Monako, koju su nedavno potresli korupcijski skandali. Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas još jedna uzbudljiva triler serija.

Foto/Video: Profimedia, Youtube

Tekst: M.Đ.