Parfemi

Chanel Nº 5: priča o legendarnom mirisu

Ove godine poznati miris obeležava 99 godina.

„Miris žene koji miriše na ženu“, tako je sama Gabrijela Šanel predstavljala Chanel N°5.

Takva karakteristika može zvučati preglasno za bilo koji drugi miris osim ovog. Danas ima 99 godina, u čast ovog događaja odlučili smo da podelimo priču o jednom od najlegendarnijih parfema na svetu.

Ideja za kreiranje mirisa Chanel Nº 5 pala je na pamet Gabrijeli Šanel 1921. godine tokom letnjeg odmora u Monte Karlu. Mademoiselle je provodila vreme u društvu velikog ruskog princa Dmitrija, nećaka cara Nikole II i poznatih prijatelja: umetnika Hose Maria Serta i njegove supruge Misi. Nakon ovog putovanja Chanel je svima objavila da želi vlastiti parfem koji "neće biti kao nijedan drugi". Tadašnjem ljubavniku, Dmitriju Romanovu rekla je šta želi, a on je pozvao parfimera ruske carske porodice. 

Ernest Bo

Istorija stvaranja legendarnog mirisa povezana je sa imenom ovog parfimera. Zanimljivo je da je Ernest Bo rođen u Moskvi 1881. godine u porodici francuskih emigranata. Nakon revolucije 1917. godine, Bo se vratio u Francusku i naselio se blizu Grasa, gde je upoznao „Coco“.

Zašto broj 5

Gabrijela nije želela da parfemu daje glasno lirsko ime, kao što je to bilo u modi početkom 20. veka, već ga je zvala Chanel br. 5: ime je jednostavno i pamtljivo, lako se pamti širom sveta bez prevoda;

"Pet" je bio omiljeni broj Coco Chanel; od deset opcija za uzorke novog mirisa koji je predložio Ernest Bo, Coco je odabrao tačno petu.

Mademoiselle je rođena u znaku Lava, koji se smatra petim u nizu u krugu zodijaka.

Aroma nema dominantne note, ali i dalje možete prepoznati cvetnu kompoziciju u sastavu. Sadrži najmanje 80 različitih sastojaka, ojačanih aldehidnim notama, koji se prvi put koriste u takvim proporcijama. Formula mirisa je u najstrožem poverenju i smeštena je u sefu, a šifra je poznata samo Žaku Polžu - parfimeru kompanije Chanel.

„Želim ženama dati veštačku aromu, naglašavam - veštačku. Želim da je stvorimo mi“, - rekla je Coco Chanel. 1921. godine.

Ernest je Gabrijeli ponudio nekoliko uzoraka arome, ali na kraju je odabrala broj 5, kojoj je dodala jasmin iz Grasavih omiljenih polja - prvi prirodni sastojak u sastavu, ali ne i poslednji: Chanel No 5 takođe sadrži note ilang-ilanga, nerolija, majske ruže, sandalovine, vanile i vetivera.

Lice prvog mirisa Chanel No. 5 bila je sama Gabrijela Šenel, ubuduće je lista muza francuske kuće bila dopunjena poznatim manekenkama, glumicama, pa čak i glumcima - do sada jedini ambasador brenda bio je holivudski glumac Bred Pit.

Godine 1954., Merilin Monro na novinarsko pitanje o tome šta voli da nosi noću, odgovorila je: "Samo nekoliko kapi Chanel No. 5", nakon čega miris postaje deo priče."

Povezane teme

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedemo mandarine

Čime je najpopularnije zimsko voće bogato?

Parfemi

Travis Skot i Byredo objavili su parfem sa mirisom svemira

Sadrži note „zvezdane svetlosti“, „supernove“ i „kosmičke prašine“.

Nega kože

Najbolje maske za negu koje nisu za vaše lice

Jesen je stigla, kao što znate, a vašoj koži je definitivno potrebno mnogo više nege, nego što je tražila tokom leta…

Nega kože

4 esencijalna ulja koja mogu loše uticati na vašu kožu

Snalaženje u svetu nege kože veoma je teško, a postane još teže onda kada saznamo da sastojci u koje smo verovali i polagali nade, zapravo i nisu toliko dobri.

Nega kože

Tajne za nežne ruke tokom zime

Temperatura je pala, stigao je prvi sneg, a sa njim neizbežno pucanje ruku.

Fitnes

Prejedanje usled stresa – kako ga sprečiti

Ostajete posle radnog vremena na poslu, partner vas iritira, imate stotinu stvari na svojoj listi obaveza… A šta vi radite?

Make up

Lanci i prstenje: praznična makeup kolekcija Chanel 2020

Chanel praznična kolekcija 2020 nosi naziv Les Chaînes D’Or De Chanel i posvećena je legendarnom zlatnom lancu satkanom od crne kožne vrpce, jednom od kultnih simbola modne kuće.

Make up

Beauty evolucija Eme Stoun

Teško je setiti se vremena kada Ema Stoun nije bila jedno od glavnih glumačkih imena, izvor fenomenalne inspiracije stila i lepote.

Fitnes

Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Parfemi

Twist & Spray: Chanel je predstavio muški parfem u prikladnom formatu za putovanja

Chanel je predstavio ažuriranu verziju muških mirisa Bleu de Chanel

Fitnes

Za imunitet i dobro raspoloženje: kako pravilno čuvati đumbir?

Očuvanje korisnih svojstava najpopularnije superhrane.

Fitnes

Da li vam hipnoza može pomoći da smanjite kilažu?

Izbacili ste prerađeni šećer iz svoje ishrane i posećujete teretanu nekoliko puta nedeljno, ali iz nekog razloga, tih poslednjih pet kilograma koje pokušavate da skinete već godina...

Kosa

Instagram nedelje: najneobičnije frizure i boje

Leopard, geometrijski motivi, ruže...

Fitnes

Šta treba raditi posle seksualnog odnosa kako biste izbegli infekcije

Infekcije urinarnog trakta se mogu pojaviti same od sebe, ali, ukoliko ste seksualno aktivni, šanse da se jedna od njih razvije su daleko veće.