grazia

Parfemi

Kako odabrati parfem koji vam najviše odgovara?

Šta je tačno aromatični profil i kako ćemo otkriti svoj idealan parfem?  

Parfem uvek biramo instinktivno, u zavisnosti od mirisa koji nas najviše privlače, emocija koje u nama izazivaju, sećanja koja nam padnu na pamet.

Ali postoje specifični trikovi kako da parfem duže traje i savršeno odgovara vašoj koži. Šta je tačno profil mirisa? U svetu parfimerije, olfaktorne porodice su kategorisane prema tome kako parfem miriše, a ne prema sastojcima koje sadrži.

Preciznije, postoje olfaktorne porodice koje su podeljene u dve grupe, Hot koja uključuje fougere, orijentalne, kožne i Fresh Group koja uključuje citruse i cveće. 

Može li se naš aromatični profil vremenom promeniti?

Profil se ne menja, već se menja način mirisa naše kože. Neki parfemi su okarakterisani kao linearni, što znači da mirišu jednako bez obzira koliko ih dugo nosili. Ali većina se menja, u zavisnosti od naše kože. Osnovne note su one koje traju duže, gornje note brže blede, dok srednje deluju na obe gore navedene. Parfemi imaju tendenciju da mirišu drugačije kada se prskaju po koži nego kada se prskaju po tkanini. Njihov miris se u potpunosti otkriva prskanjem na vrhu zgloba.

Navike potrošača pokazuju da na nas utiču gornje note jer su one te koje prvo mirišemo. Međutim, srce parfema je skriveno u osnovi, jer se ovaj miris pojavljuje kada srednje i gornje note isparavaju, pa baza parfema izlazi na površinu.

Kako odabrati idealan miris za svoju kožu?

Kao i kod proizvoda za negu, svaka koža ima svoj miris. Na suvoj koži pravilo je „što je aroma intenzivnija, to bolje“, zato radije odaberite orijentalne aromatične arome. Ako je vaša koža masna, preferirajte cvetne mirise sa ružom ili nežnije sa voćnim notama. Imajte na umu da na našu kožu i način na koji se parfem apsorbuje takođe utiču faktori kao što su naša ishrana i pušenje.

Pročitajte još

Povezane teme

Make up

Moderna klasika - zavodljivi ruž sa satenskim finišom

Inspirisana starim Holivudom, neprolaznom lepotom i visokom modom prošlog veka – Aura je kreirala liniju od šest savršeno-kremastih nijansi ruževa koji će istaći vaše usne, negovat...

Nega kože

Zašto nam je noćna krema zapravo neophodna i kako odabrati onu pravu

Obezbedite svom licu najbolju negu tokom mirovanja, jer u tom periodu koža se regeneriše.

Nega kože

5 najvažnijih prednosti prirodnih dezodoranasa

Ukoliko već neko vreme razmišljate o tome da počnete da koristite prirodni dezodorans - shvatite ovo kao znak na koji ste čekali!

Nega kože

6 beauty koraka kojih se Dženifer Lopez religiozno pridržava

Jedna je od retkih slavnih osoba koja se zaklinje da nikada nije bila na estetskoj operaciji.

Nega kože

Ovih 7 navika čine da vaša koža izgleda starije - da li se pronalazite u njima?

Ukoliko ste se pitali zašto vaša koža izgleda starije nego što jeste - evo odgovora!

Make up

Da li si ti nova beauty savetnica?

Voliš šminku, pratiš trendove i volela bi da postaneš influenserka u beauty industriji? Može! Misliš da zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Pročitaj Lenkinu priču i razmisli j...

Nega kože

Dermatolozi otkrivaju: Da li je kafa zapravo loša po našu kožu?

Naš omiljeni jutarnji, ali i napitak u kom uživamo tokom celog dana, možda ipak nije tako dobar za našu kožu. Međutim, da li smo spremni da ga se odreknemo?