LEPOTA / Parfemi

Sočni i sveži: top 10 citrusnih mirisa

Citrusne arome pomoći će vam da se brzo razveselite tokom vrućeg letnjeg dana i istovremeno napunite pozitivnim emocijama.

Psiholozi i aromaterapeuti tvrde da osvežavajuće note citrusa zapravo povećavaju raspoloženje. Citrusne note u parfimeriji često se nazivaju i Hesperidi, u čast grčke nimfe. Odnose se na voće i biljke koje mirišu na citruse (verbena ili limunska trava).

Ne tako davno, parfimerijski sastojci kao što su grejpfrut i hassaku dodati su velikom delu citrusnih nota. Preci modernih parfema bili su kolonjske vode, koje su često sadržale ekstrakte citrusa. Danas, kao i tada, esencijalna ulja koja čine osnovu citrusnih aroma uglavnom se dobijaju hladnim presovanjem kore voća, kao i lišća i cveća.

Parfimeri najčešće koriste citrusne akcente: narandžu, čija aroma razveseli i ublažava umor. Bergamot je svestran sastojak u parfimeriji koji se odlično slaže sa gotovo svim notama. Njegova aroma povećava koncentraciju. Mandarina ublažava anksioznost. Limun se koristi u parfimeriji kao osvežavajuća nota i takođe pomaže u povećanju fizičke energije.

Citrusi su najčešće na čelu piramide parfema i predstavljaju gornju notu. Osećamo ih na samom početku mirisa i pomažu da se parfem otvori, očekujući bogate note srca. Parfemi sa citrusnim notama popularni su i kod žena i kod muškaraca. 

Leto je savršeno vreme za osvežavajuće cvetne i voćne kompozicije u kojima citrusne note često “sviraju glavnu violinu”.

Izabrali smo 10 favorita koje morate isprobati do kraja leta.

iledebeaute.ru/7sisters.ru