Vreme i staklo: kako pravilno čuvati omiljene parfeme

Da ne bi izgubili miris i jedinstveni šarm.

Da li obraćate pažnju na datum isteka vaših omiljenih parfema ili uvek uspete da ih potrošite pre dana isteka?

Imajte na umu da tokom vremena bilo koja parfemska kompozicija na ovaj ili onaj način podleže promenama u jednom ili drugom stepenu. Ali ako pravilno vodite računa o svojim „mirisnim“ bočicama, pažljivo ih čuvate, tada se može izbeći neprijatan miris vaših oiljenih aroma.

Prema stručnjacima, prosečni rok trajanja parfema je tri do pet godina. Međutim, to uopšte ne znači da se miris kojem je istekao rok ne može koristiti. Sastavi parfema zadržavaju svoja jedinstvena svojstva duže od krema ili ruževa: pored aromatičnog sastava, koji uključuje prirodne i sintetičke komponente, sadrže i alkohol – odličan konzervans.

Da biste produžili život svog mirisa, morate se pridržavati ovih pravila:

  • čuvajte bočice sa parfemima na tamnom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Negativno zračenje uništava molekularnu strukturu sastojaka mirisa;
  • nadgledati vlažnost i temperaturu u sobi u kojoj se čuva parfem. Optimalni uslovi: sobna temperatura od 20 do 25 stepeni, vlažnost vazduha 70%. Inače, kupatilo nije najpogodnije mesto za čuvanje kolekcije parfema;
  • ne tresite bočicu: na primer, ako je parfem star više od pet godina, onda ga definitivno ne treba čuvati u fioci stola

  • ne zaboravite da stavite poklopac parfema tako da u njega ne ulazi vazduh. Ako koristite bočicu sa raspršivačem, onda će ovaj problem na vas uticati u manjoj meri: raspršivač ne dozvoljava prolazak vazduha i ne dozvoljava da komponente isparavaju. Ako koristite uobičajenu bočicu koja se može puniti, poklopac stalno držite dobro zatvorenim.
  • ako sakupljate vintage mirise, imajte na umu da kada se takve kompozicije čuvaju duže vreme (više od 10-15 godina), gornje note iz njih nestaju. Najčešće su to citrusi i voće. Shodno tome, miris gušćeg sastava, sa prevlašću drvenastih, smolastih, životinjskih akorda, čuva se mnogo bolje i duže od ostalih.