MODA / Inspiracija

Inspiracija

Kratko, kraće, najkraće: Mini-suknje ove sezone pokazuju svoju modnu dominaciju

Iako možda u ovom periodu nije nastala (njeno rođenje smatra se da je bilo čak u antičkom svetu), mini-suknja dobija svoj pun značaj šezdesetih godina prošlog veka.

Kratke dužine suknji i haljina označavale su novo razdoblje defi nisano slobodnom duha, te željom da se u društvo unesu promene konevncionalnom načinu razmišljanja. Britanska dizajnerka Mari Kvejnt i Francuz Andre Kurež bili su najprominentniji kada se priča o dizajnu mini dužina.

Šest decenija kasnije, ista tendencija je na modnom meniju, i to na najrazličitije načine. Nikolas Delfeliće, kreativni direktor brenda koji je osnovao Andre Kurež, kao sastavni deo svog opusa uvrstio je mini-suknju od posebno tretirane kože zbog koje deluje nošeno. Filipo Gracioli, novi kreativni direktor italijanske kuće Missoni u svojoj debitantskoj kolekciji predstavio je mini-suknje od trikotažnog materijala po kom je brend poznat. Gracioli je u Missoni estetiku uneo simplizam i senzualnost namenjenu za modernu generaciju modnih konzumenata.

Australijski kreator sa rezidencijom u Njujorku, Dion Li ostao je dosledan estetici edgy futurizma, koja je uključivala i kratke formi suknji. Možda najveću atrakciju predstavlja Miučija Prada sa svojom kolekcijom za brend Miu Miu. Ona treću sezonu zaredom slavi lepotu mini-suknje. Ovog proleća, ona je smislila kožne suknje i one od najlona sa hipertrofi ranim džepovima, spajajući elegantno sa utilitarnim.

Tekst: Marko Mrkaja

Foto: Profimedia