Sve više muškaraca nosi suknje i visoke potpetice

Još od doba paleolitskih nomada muška moda težila je funkcionalnosti – dok su tražili hranu i sklonište, muškarci su nosili odeću koja je bila prilagođena spoljašnjim uslovima, koristeći kožu životinja, lišće drveća i prirodna vlakna za izradu.

Tek milionima godina kasnije, moda je počela da ima veze sa izgledom, stilom, samopouzdanjem. U drevnom Egiptu je možda muška moda prvi put pretekla primarnu svrhu odeće (zaštita od prirodnih nepogoda) i dobila drugačiju, statusnu funkciju: odeća vladara trebalo je da, preko materijala i ukrasa, pokaže njihov položaj, a uniforme za vojnike i oficire morale su da zastraše protivnika.

I danas se odeća slavnih i bogatih, baš kao nekad, razlikuje od one koju nose “obični” ljudi, ali možda sad prvi put u istoriji čovečanstva prisustvujemo velikoj promeni – poput holivudskih zvezda i ostali muškarci nose odeću kako bi se zabavili, igrali i poslali određenu poruku.

A nakon veselih sedamdesetih i disko osamdesetih, muška moda možda tek u protekloj godini postaje zabavna koliko i ženska – za muškarce se prave suknje i potpetice, odeća nije više isključivo u crnoj ili nekoj od neutralnih boja, nose se kropovi, roze džemperi, farmerke sa spuštenim strukom. U hrabrijim linijama za muškarce prednjače modne kuće Gucci i Versace, ali ih laganim korakom prate i street style brendovi, tako da slobodno možemo da kažemo da se moda za muškarce u poslednjih godinu dana više promenila nego u proteklih nekoliko decenija, pa i vekova.

Evo nekoliko razloga zašto je  to tako:

Holivudske zvezde su preuzele rizik

Zvezda sa holivudske A liste slavnih ne plaše se da eksperimentišu sa raznim stilovima na crvenom tepihu. Nekad rezervisane isključivo za smoking i svečana odela, današnje filmske premijere, recimo, služe za modne defilee i žena i muškaraca. Setite se – Billy Porter se prvi put na dodeli Oskara pojavio u haljini. A da haljine nisu rezervisane samo za LQBT+ predstavnike, pokazuju strejt muškarci kao što su Harry Styles, koji je prvi muškarac koji se slikao za naslovnu stranu Voguea– u haljini, a onda je na dodeli Grammy nagrada 2021 nosio pink perjani šal, dok se na jednom od svojih koncerata prošle godine obukao kao Doroti iz Oza, sa sve crvenim cipelicama. Tu je Troye Sivan i njegova Altu haljina na Met gali, pa prugast stil Lila Nasa X na Variety žurci. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @harrystyles

I “obični” muškarci su počeli da rizikuju

Zaista, sa uzbudljivim, upečatljivim, hrabrim stilovima poslednih godina ne eksperimentišu samo zvezde već i obični muškarci, na street style sceni. Zapravo, neki od najlepših izgleda primećeni su upravo na ulicama kada su u toku nedelje mode. I dalje je to najuobičajenije na ulicama Njujorka, Pariza, Londona i Milana, ali odatle se širi na ceo svet (malo više na onaj modni). Na ulicama i obični, nebinarni muškarci nose štikle, suknje, male torbice (ako vas zanimaju štiklle brend obuće Syro specijalizovan je za štikle u velikim, muškim brojevima).

– Sve više muškaraca na oblačenje počinje da gleda kao na pripadanje određenoj socijalnoj grupaciji i izražavanje stava. Muškarci ne žele više da se opterećuju modom i da je posmatraju kao teret, kaže Jian DeLeon, modni mag i editorijal direktor za Nordstrom, i dodaje: “Kako što više muškaraca bude olabljivalo svoj stav o tome šta mogu i treba, a šta ne da nose, i sve dok su voljni da eksperimentišu, većina će početi da uviđa koliko odeća može biti zabavna. Tome se radujem”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marc Jacobs (@marcjacobs)

Modne piste

A gde bi drugo nastajala magija nego na pisti. U kolekcijama za proleće 2022 za muškarce su predstavljeni topovi od čipke i kaputi sa puf rukavima (Palomo Spain), pa kristalni topovi i farmerke sa spuštenim strukom (Ludovic de Saint Sernin) i suknje – čak i u modnoj kući Louis Vuitton. Mnogi brendovi nisu delili kolekcije na muške i ženske, već su predstavili unisex linije, kao na primer Dion Lee i Collina Strada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sardvnix

A onda se sve našlo u radnjama

Prodavnice se napokon osećaju spremno da ponude raznolik asortiman proizvoda za muškarce. Tu je odeća jarkih boja, smelih krojeva, tu su krop topovi kao sa piste.

– Muškarci definitivno eksperimentišu više sa bojom, ali i sa krojevima. Tu su i brendovi koji nude street style linije, kaon a primer Issey Miyake i Homme Plise, koji nudi kežual elegenaciju, a dovoljno udobnosti za svaki dan. Na ulicama viđamo muškarce koji se vraćaju klasičnim krojevima, ali ih uklapaju na nesvakidašnji način, kaže Jian DeLeon (Nordstrom).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

I neće stati

Sa svim ovim uzbudljivim promenama u muškoj modi, teško je a ne polstaviti pitanje: da li je ovo samo jedna dobra godina, možda samo još jedan talas (kao kad su rock i disco uticali na njihovo oblačenje osamdesetih godina) ili je u pitanju čitav pokret koji bi mogao da se opiše – i muškarcima su dozvoljene modne igre i da nose šta god hoće? Mnogi misle da je na sve uticala korona i da su, kad su nakon godinu dana odsustva konačno počeli da se vraćaju u kancelarije, muškarci jedva dočekali da zbace trenerke sa sebe i počnu da se igraju.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram